Volgens econoom Kees de Kort staan we machteloos tegenover inflatie door “clusterfuck van gepruts”

Volgens econoom Kees de Kort staan we machteloos tegenover inflatie door “clusterfuck van gepruts”

Volgens macro-econoom Kees de Kort corrigeren centrale banken de economische problemen niet, maar versterken ze de ellende juist met hun beleid. Er is sprake van “een clusterfuck van gepruts”, en niemand leert van zijn fouten. “Centrale bankiers hebben nooit op korte termijn iets onprettigs gedaan, om op lange termijn vooruit te komen.”

Hieronder is te zien waarom De Kort (jaren geleden ging hij in gesprek met Willem Middelkoop bij Café Weltschmerz) tot die conclusie komt. Het artikel loopt door na de video.

Blind

Centrale instanties trachten de economie met contrair beleid te reguleren: temperen in tijden voor voorspoed en aanjagen in tijden van neergang. Men kan daar verschillend over denken, maar het idee op zich is ook voor leken eenvoudig te begrijpen. Toch gaan de centrale banken nu in tegen hun eigen principes. Inflatie wordt op een geheel eigen manier gepresenteerd, alsof het een klassiek scenario betreft.

Echter: “De inflatie is niet hard opgelopen omdat de vraag naar dingen is gestegen maar de inflatie is gestegen omdat het aanbod van voedsel en energie schaars is geworden. Daar kan de centrale bank met hun renteverhaal niets aan doen.” Hoe kan dat? “De bereidheid om niet te zien wat zichtbaar is, is groot,” stelde hij ruim een jaar geleden vast. Met alle gevolgen van dien.

Waarschuwen

De Kort nam in het voorjaar van dit jaar afscheid van zijn columnbijdragen voor BNR en stelde daarbij teleurgesteld vast dat alles waar hij de laatste jaren voor waarschuwde, is uitgekomen. Onderstaande video laat dat goed zien. Vele andere media-optredens laten een zelfde beeld zien van een man die man en paard benoemt. Centrale banken voeren een voor hem onbegrijpelijk rentebeleid en in Den Haag doen ze ‘alles fout. Beleidsmakers die problemen voor zich uitschuiven, ‘gratis geld’, zalvende dokters… de no-nonsense econoom gruwt ervan.

Fotocredits coverfoto: betreft een screenshot van een gesprek van de econoom met Marianne Zwagerman in augustus 2022, te vinden op YouTube.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.