Vóór de BOER – Een woord van dank aan alle deelnemers Boerenspecial

Vóór de BOER – Een woord van dank aan alle deelnemers Boerenspecial

  • 18/07/2022
  • 30m

 

 

De afsluiting van een speciale serie!

Donderdag 7 juli jl. was een dag met een diversiteit aan gasten. Afgelopen week zijn de interviews geplaatst op onze website.

In dit item willen we de deelnemers nogmaals in het zonnetje zetten en hen hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan deze geweldige dag!

Ga er even lekker voor zitten…

Onze opnamelocatie en settings

Aanvankelijk hadden we bedacht twee opname-settings te creëren in de buitenlucht.

Het prachtige terrein van Nicolette Mak met de appelbomen op een weids terrein had onze voorkeur. Doch de weersverwachtingen deden ons besluiten de interviews toch op te nemen binnenshuis.

En dat was helemaal prima! De keuken in het imponerende pand uit 1881 werd omgetoverd tot onze hoofdsetting.

Hier konden onze gasten in alle rust hun gesprekken voeren. Onze camera- en geluidsmensen, Lody, Bram en Maurits maakten de opnames zowel in de authentieke keuken als in de schuur met hooibalen.

Hoe de dag verliep…

Marcel Crok en Jaap Hanekamp beten het spits af, met een onderling diepgaand gesprek.

De één wetenschapsjournalist/-onderzoeker en de ander chemicus, stikstofdeskundige en theoloog. Beide heren werkten rond 2014, 2015 fulltime samen aan een stikstofdossier, ruim voor de gecreëerde ‘stikstofcrisis’ van heden ten dage.

Een echte aanrader om hun bevindingen en overlegging te beluisteren.

Bij het klikken op onderstaande link, is hun gesprek te beluisteren en te bekijken:

VOOR DE BOER: In de keuken #2 – Marcel Crok en Jaap Hanekamp

Al snel arriveerden de andere gasten.

Sommigen bleven de gehele dag, anderen iets korter. Het tijdsschema dat we maakten, verliep volgens wens en hier en daar werden we aangenaam verrast met een extra gast.

Uiteraard waren de boeren goed vertegenwoordigd, we organiseerden deze Boerenspeciaal voor hen!

Ook ná deze Café Weltschmerz-serie is het mogelijk om hen te blijven volgen of wellicht hun boerderij of boerderijwinkel te bezoeken.

We laten hen nog eenmaal na deze geweldige dag de revue passeren en zèlf aan het woord:

 Jan Dirk van de Voort:

melkveehouder en kaaskamer

Jan Dirk bracht heerlijke, eigengemaakte rauwmelkse kaas mee, welke geroemd en geliefd wordt in o.a. klasse-restaurants.

Jan Dirk organiseert excursies voor boeren om hen meer te leren over hoe “boeren óók kan” en draagt oplossingen aan die verhelderend en innovatief zijn.

Zijn boerderij telt 90 gehoornde Jersey’s. Alle melk wordt zelf verwerkt tot rauwmelkse kaas.

Achttien jaar geleden is hij uit het “technisch efficiënte” systeem gestapt. Zij werken nu natuurlijk, als onderdeel van de natuur samen met de natuur.

Voor meer informatie en contact kun je zijn website bezoeken:

www.remeker.nl  – uit Lunteren – De Groote Voort

 

Sieta van Keimpema

Voorzitter EMB / bestuurslid en woordvoerster FDF

Een topper van een boerendame uit Nes, die op heldere wijze haar visie weet te verwoorden en vecht voor het welzijn van de boeren.

Gezien haar achtergrond, haar belangrijke rol als voorzitter bij de EMB, European Milk Board én voor boerenactiegroep FDF, Farmers Defence Force, een waardevolle bijdrage aan deze dag.

Daadkrachtig, positief en recht door zee.

 

Koos van der Laan (aangeleverde foto onscherp)

Bioboer melkveebedrijf / biologische winkel / vergaderruimte / overnachtingen

Ik ben hier geboren op de boerderij Ik ben nu 56 jaar Mijn vader is overleden toen ik 17 was dus ik ben al bijna 40 jaar Boer
We melken nu 80 koeien en hebben 60 hectare land in eigendom.
We hebben meer dan 20 jaar land van natuurmonumenten gehuurd, maar dit jaar moeten we al het land inleveren, omdat we een stuk land hebben gekocht wat bestemming natuur had en dat had kennelijk Natuurmonumenten graag willen hebben.
Het natuurland gebruikten we voor jongvee en koeien om af te mesten. We hebben dubbeldoelkoeien die wat minder melk geven maar ook vlees produceren.
Het vlees verkopen we deels in de winkel net zoals we zelf kaas en boter maken en andere zuivelproducten.
In 1998 ben ik omgeschakeld naar biologische landbouw dus eigenlijk doen we dat al bijna 25 jaar Wat zíj nu aan alle kanten vertellen is wat de boer nu moet gaan doen.
We hebben ook een ontvangstruimte op de boerderij voor vergaderingen en feestjes en dergelijke en ook nog een polderhart voor overnachtingen of te huur als kantoor plek.” – aldus Koos

Website van Koos en Monique van der Laan uit Kamerik:

beekhoeve.eu

 

Bartele Holtrop 

Biologische boer uit Friesland-Rotstergaast 

,, Ik ben Bartele Holtrop, sinds 2014 begonnen aan onze boerderij die 1000 jaar gaat bestaan. We werken en zijn constant opzoek naar de ideale kringloop op bedrijfsniveau.
We laten planten en dieren met elkaar samenwerken waardoor de kringloop zo rijk en gezond is/wordt dat deze onuitputtelijk wordt.”

Voor zowel volwassenen als kinderen is er genoeg leuks en moois te beleven op de biologische boerderij van Bartele, zoals bijvoorbeeld een speelboerderij of pannenkoeken eten met de kinderen.

Zijn website: www.boerbart.nl

 

Matthijs de Haan

Biologische boer / melkveehouderij / winkel 

,,Ik ben Matthijs de Haan.
In 2003 omgeschakeld naar biologische melkveehouderij. Daarin zijn we steeds verder in doorgegaan en extensiever geworden. Ook zonder krachtvoer,omdat er in 100% grasmelk o.a.veel meer omega3 zit.”

Matthijs was de eerste gecertificeerde boerderij met A2-melk welke vrij is van radicalen en ‘kwade’ moleculen.

Zijn visie op de verzorging van zijn dieren én zijn land, is zeer de moeite waard eens tot je te nemen via zijn website www.ecoboerderij-dehaan.nl

 

Willeke Peek-de Boer

Melkveehouderij / vergadercentrum

,,Ing. Willeke Peek- de Boer, Wilnis.
Studeerde communicatie aan de Agrarisch Hogeschool in Dronten.
Na een korte carrière in de beleggingswereld, het moederschap gecombineerd met divers bestuurs- en projectwerk, heeft zij nu een enorme uitdaging voor de boeg als ondernemer en medefirmant op het ouderlijk melkveebedrijf van echtgenoot. Naast de 175 melkkoeien is er ook een tweede tak met een businessclass vergaderzaal.”

Willeke heeft ons geweldig geholpen in het bemiddelen naar contacten en ging op prettige én professionele manier het gesprek aan met Gideon van Meijeren en Sieta van Keimpema.

Alle informatie over haar business- en vergaderruimte is te vinden op de website: www.milkandmeetings.nl

 

Piet Baars

Biologische boer legpluimveehouderij

Piet was een onverwachte welkome gast die ons kwam verblijden met zijn kennis over de kwaliteit van biologische kippen en eieren.

Zijn slogan “puur natuur en lekker”, welke ook op zijn website te vinden is, is gebaseerd op jaren vakkennis. Zijn pluimveehouderij staat in het teken van het welzijn van de dieren.

Piet kan op enthousiaste wijze, in begrijpelijke taal voor iedereen, boeiend vertellen en uitleg geven. Daarbij kan hij met zijn innemendheid de dag een extra zonnetje geven.

Meer informatie over zijn eieren en kippen kun je vinden op zijn website: www.debuijserd.com

 

Gerlof Pronk

Biologisch dynamische boer 

Gerlof voegde zich graag bij onze dag om te vertellen over wát biologisch dynamisch “boeren” nu eigenlijk is en wat de voordelen hiervan zijn.

Daarbij vertelde hij hoe en waarom hij een procedure tegen de Overheid verloor, in zijn interview met mr. Marie- Louise Genet en goede kennis van Gerlof, Petra van der Heide.

Deze biologisch dynamische zorgboer werkt op de Naoberhoeve in Drenthe en heeft 38 hectare land, 35 melkkoeien, 22 jongvee en 1 stier op zijn land.

Zijn “eigen” groente, kaas en eieren verkoopt hij op de markt in Enschede.

Meer interessants hierover is te lezen in de volgende link: https://www.zuiverzuivel.nl/boer/zorgboerderij-noaberhoeve/

Gerlof verzorgt ook rondleidingen, kinderwerkkampen en beschikt over een ontvangst- en vergaderruimte.

Hij vertelt graag over zijn biologisch dynamische voeding.

Website waarop je alles kunt vinden over De Naoberhoeve in Echten te Drente:

www.naoberhoeve.nl

 

Willeam Schoonhoven 

Boer / trotse vader / FDF

Een geweldige, stoere boer die vecht voor zijn eigen bestaan en het bestaan van álle boeren.

Willeam zet zich in om op alle mogelijke manieren burgers en boeren met elkaar te verenigen, wakker te schudden en heeft het talent om dit te verwoorden op “ieders niveau”.

Zijn “boeren-persconferentie”, zijn werk i.s.m. FDF, zijn interviews voor meerdere kanalen en “persoonlijke verhalen” zijn het kijken en beluisteren waard!

Wij hopen dat de interviews, persoonlijke verhalen een ieder raken, tot nadenken stemmen en tot actie bewegen. Het gaat een ieder van ons aan, nu en in de toekomst.

De verstrekkende gevolgen van de plannen en acties zullen Nederland voorgoed veranderen als het aan de heersende macht ligt. Wij steunen de boeren, informeren een ieder die het wil horen.

Deze dag was er één om door een ringetje te halen, wát een sfeer onderling en hoe leerzaam!

Uiteraard blijven wij alle ontwikkelingen volgen en zullen gevolg geven aan deze Boerenspecial.

Team Café Weltschmerz

 

Met dank aan:

-Gideon van Meijeren, FVD, die in zijn drukke schema tijd vrijmaakte voor deze speciale dag.

-Pieter Stuurman, Peter Toonen, Marie-Louise Genet, Shohreh Feshtali, Max von Kreyfelt, Carool Rijnierse en Tamara Dummer voor de interviews.

-Nicolette Mak voor het beschikbaar stellen van de locatie.

Onze camera- en geluidsmensen Lody, Bram en Maurits.

Sonja Wagner en Max von Kreyfelt voor het samenwerken in dit project om deze dag tot een succes te maken.

-Degenen die de catering verzorgden, Menno, Tim & Stèphanie

-Hans & Anneke Kuiters uit Haarlem- “trouwe Café Weltschmerz-fans”, die met hun gezelligheid en interesse in onze gasten, deelnemers en team, de dag een extra zonnetje bezorgden.

-Mr. Frank Stadermann en zijn vrouw, die de dag vol interesse volgden en een waardevolle bijdrage leverden in de onderlingen gesprekken buiten de camera.

 

 

 

 

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.