Voormalig vice-president EU-parlement bekent schuld in corruptieschandaal Qatar

Voormalig vice-president EU-parlement bekent schuld in corruptieschandaal Qatar

Eva Kaili, een Griekse parlementariër en voormalig vice-president van het EU-parlement, heeft de Belgische onderzoekers verteld dat ze haar vader de opdracht had gegeven een koffer vol geld te verbergen tijdens een politieoptreden tegen een omkopingsplan in Qatar, meldde het Italiaanse La Repubblica dinsdag. Kaili, wiens echtgenoot naar verluidt al heeft toegegeven steekpenningen aan te nemen uit Doha, had eerder elke vorm van betrokkenheid bij deze operatie ontkend.

Volgens documenten geciteerd door de Italiaanse krant en door het Belgische Le Soir, bekende Kaili dat ze in de nacht van een politie-inval op haar adres op 9 december haar vader had opgedragen een koffer met contant geld uit het pand te halen. Haar vader werd later gearresteerd terwijl hij een nabijgelegen hotel verliet met enkele honderdduizenden euro’s.

Kaili zei dat ze vervolgens twee andere EP-leden had getipt over de politieoperatie, vervolgt het rapport. De krant citeerde een gerechtelijk document en schreef dat Kaili “voorkennis had” van de betrokkenheid van haar man bij het omkopingsplan en wist dat “koffers vol geld door haar appartement waren verplaatst”.

De regeling hield in dat Qatarese functionarissen enorme sommen geld betaalden aan EU-wetgevers in ruil voor invloed in Brussel. Kaili’s echtgenoot, een Italiaan genaamd Francesco Giorgi, bekende al dat hij met dit geld handelde, meldde Reuters vorige week. Giorgi noemde naar verluidt ook zijn voormalige baas, ex-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, als leider van de operatie.

Kaili, Giorgi, Panzeri en een andere ‘naamloze’ personen zijn aangeklaagd wegens “deelname aan een criminele organisatie, witwassen van geld en corruptie”, zeiden de Belgische aanklagers vorige week. Panzeri’s vrouw en dochter worden momenteel gearresteerd in Italië en zouden hebben deelgenomen aan het schandaal door geld en geschenken te verplaatsen.

Toen het nieuws over haar arrestatie voor het eerst bekend werd, zei de advocaat van Kaili dat het voormalige EP-lid “haar onschuld verklaart en niets te maken heeft met omkoping uit Qatar”.

Kaili, die Grieks is, is uit haar ambt ontheven en het Europees Parlement heeft alle wetgevende werkzaamheden met betrekking tot Qatar stopgezet. Het parlement stemde afgelopen donderdag bijna unaniem voor het plan om vertegenwoordigers van Qatar de toegang tot haar gebouwen te ontzeggen en veroordeelde de vermeende “buitenlandse inmenging” in haar zaken.

Doha ontkent elke betrokkenheid bij het schandaal, en waarschuwde de EU zondag dat represailles door Brussel de levering van Qatari-gas aan EU-lidstaten in gevaar zouden kunnen brengen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.