Voorstel coronapas op werk roept felle reacties op

Voorstel coronapas op werk roept felle reacties op

Volgens Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, moeten werkgevers de mogelijkheid hebben om werknemers naar een coronatoegangsbewijs te vragen: “Eerder vandaag dan morgen.” Dat roept veel felle reacties op.

Bruls deed zijn uitspraken in het televisieprogramma Buitenhof. Om in zijn ogen veilig werken mogelijk te maken en een verdere uitbraak van corona te voorkomen, opperde de burgemeester een wetswijziging. Met die wijziging zouden werkgevers van hun werknemers een negatieve coronatestuitslag of een vaccinatiebewijs mogen verlangen.

Persconferentie

Vlak voor de persconferentie van de demissionaire minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en demissionair minister-president Mark Rutte krijgen de uitspraken veel aandacht. Wellicht wordt een dergelijke beleidsverandering op dinsdag 2 november al aangekondigd. Sommige mensen reageren kritisch op de uitspraken van Bruls, anderen steunen hem juist.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat samen met MKB-Nederland via een woordvoerder weten dat ze achter de woorden van Bruls staat: ‘Wij delen dat werkgevers de mogelijkheid moeten hebben er eventueel naar te vragen indien de behoefte bestaat in een sector of bedrijf.’

Schrijver en ondernemer Hans van Tellingen zegt op Twitter: ‘Wie geeft Bruls een lolly? Want wat hij beoogt is aantasting van alle grondrechten van de burgers. Een gotspe. En illegaal ook nog.’

De politieke partij Belang voor Nederland (BVNL) laat zich ook horen: ‘Bruls zorgt met zijn dictatoriale uitspraken voor een verdere tweedeling. Werkgevers de mogelijkheid geven om personeel naar een coronabewijs te vragen, is een keiharde ingreep in de lichamelijke integriteit en druist in tegen de grondwet.

Van Haga, de lijsttrekker van BVNL, gaf eerder al aan komende week aangifte te gaan doen tegen de Staat der Nederlanden vanwege discriminatie en medische apartheid. In de brief die de partij heeft opgesteld staat daarom: ‘Wij zien dat coronadictaror Bruls vandaag al een voorschot heeft gegeven om mijn aangifte uit te breiden.’

Vakbonden

Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV, zei tegen de NOS dat een dergelijke ingreep rond toegang tot de werkvloer de grondrechten van werknemers schendt. Bovendien ziet ze een gevaarlijke precedentwerking: ‘Als je in een wetswijziging voor het eerst gaat vastleggen dat de medische privacy van mensen geschonden kan worden, wat gaat dit dan betekenen voor andere situaties dan de coronacrisis?’

Piet Fortuin, voorzitter van de christelijke vakbond CNV, voert nog een ander argument aan: ‘Een coronatoegangsbewijs veroorzaakt bovendien spanningen en een tweedeling. De situatie komt hiermee ook op de werkvloer op scherp te staan. De werkvloer moet echter een veilige plek zijn, waar iedereen, ongeacht vaccinatiestatus, zich welkom voelt.’

Het CNV roept het kabinet op om de deur naar coronatoegangsbewijzen niet open te zetten, bij de aankondiging van nieuwe maatregelen aanstaande dinsdag. ‘Ook niet op een kier. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om besmettingen op de werkvloer tegen te gaan,’ stelt Fortuin.

Op dit moment mogen werkgevers het personeel alleen naar hun vaccinatie vragen als daar belangrijke redenen voor zijn. Wat die redenen precies zijn, is niet vastgelegd. Een werknemer is niet verplicht te antwoorden wanneer een werkgever naar zijn vaccinatie vraagt. Ook mag de vaccinatiestatus door de werkgever op geen enkele manier worden geregistreerd.

Eerder stelde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat de overheid zich terughoudend opstelt en dat werkgevers en werknemers er samen uit moeten komen. Omdat de relatie tussen werkgever en werknemer in de praktijk echter niet gelijkwaardig is, zal de druk bij de werknemer liggen: mocht de werknemer zijn vaccinatiestatus niet delen, of laten weten niet gevaccineerd te zijn, dan zal hij de consequenties moeten dragen. Het verdere verloop van zijn carrière of zelfs het behoud van zijn baan hangen mogelijk af van een vaccinatie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.