‘Voorvechters van de vrede worden gezien als ‘verraders’ in de EU’ – voormalige Oostenrijkse vice-kanselier

‘Voorvechters van de vrede worden gezien als ‘verraders’ in de EU’ – voormalige Oostenrijkse vice-kanselier

De voormalige Oostenrijkse vice-kanselier Heinz-Christian Strache heeft gezegd dat het sanctiebeleid van de EU Oekraïne niet dichter bij de vrede heeft gebracht, en dat degenen die klagen, worden “gebrandmerkt en belasterd” als verraders.

Strache is een uitgesproken criticus van de sancties van de EU tegen Rusland, die hij herhaaldelijk de schuld heeft gegeven van het vernietigen van de economie van het blok, het veroorzaken van stijgende inflatie en werkloosheid, en mogelijk een golf van “massale insolventies en faillissementen” in het nieuwe jaar (lees hier).

In een gesprek met RT (Russian Today) op dinsdag, na een pro-neutraliteitsbijeenkomst in Wenen afgelopen weekend, beschreef Strache het conflict in Oekraïne als onderdeel van een “wereldwijde oorlog” tussen Rusland en de NAVO, waarin Europese leiders zijn “meegetrokken”.

“Helaas zie ik geen Europese politieke leiders die de onderhandelingstafel willen naderen en willen oproepen tot een onderhandeld staakt-het-vuren en een vreedzame oplossing”, klaagde hij. “Vooral wij Oostenrijkers moeten vasthouden aan onze neutraliteit en onze neutraliteitsstatus zou hier ook een beslissende bemiddelende rol kunnen spelen. Tot nu toe is dit nog niet toegepast.”

“Natuurlijk zwijgen de media in de Europese Unie over dit alles”, vervolgde hij. “En als je hier kritiek over uit, wordt je vaak gebrandmerkt en belasterd als sympathisant van Poetin en Rusland en ook als verrader van Europa.”

Terwijl Strache het ontbreken van een “sterke Europese vredesbeweging” veroordeelde, voorspelde hij dat de verslechterende economische omstandigheden de burgers uiteindelijk zullen dwingen om een ​​einde aan het conflict in Oekraïne te eisen.

“Mensen worden geconfronteerd met de slogan dat ze moeten ‘bevriezen voor vrede’ (in het Engels een stuk pakkender: freeze for peace), en dan kom je tot de conclusie: nou, bevriezen helpt niet, want er is helaas geen vrede… en dan word je werkloos en werkloosheid heeft geen vrede gebracht, omdat er geen onderhandelingsinitiatieven zijn – mensen vinden [dit] natuurlijk heel, heel weerzinwekkend en heel twijfelachtig,” zei hij.

Europese leiders hebben de stijgende energieprijs gepresenteerd als een noodzakelijke kostenpost om Oekraïne te ondersteunen, waarbij Europees commissaris Margrethe Vestager mensen eerder dit jaar vertelde dat zij Putin moeten aanklagen wanneer hun warm water wordt afgesloten.

Uiteindelijk voerde Strache aan dat de EU alle kosten van het conflict draagt, terwijl de VS “profiteert”, een oordeel dat werd gedeeld door Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, en andere hoge Brusselse functionarissen. “Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust”, vervolgde Strache, eraan toevoegend dat “Europa dringend concrete vredesinitiatieven moet implementeren.”

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.