Sluit Vrijdenkersfestival Amsterdam dwarsdenkers uit?

Sluit Vrijdenkersfestival Amsterdam dwarsdenkers uit?

Optredens van ‘onafhankelijke geesten uit alle windhoeken, de een nog moediger dan de ander,’ moesten de burger het laatste weekend van oktober informeren en inspireren op het Vrijdenkersfestival in Amsterdam. De gevaccineerde burger tenminste:  ‘Alle vrijdenkers die weigeren mee te doen met een QR-maatschappij waren er niet bij. Dat zou best even aan mogen zetten tot ‘vrijdenken,’ vindt journalist Thomas Bollen.

Het Vrijdenkersfestival werd georganiseerd door debatcentrum De Balie. Over de gasten zegt de organisatie: ‘Ieder bevecht een vrijheid, of het nu gaat om persvrijheid, vrouwenrechten, de vrijheid om te mogen geloven of juist de vrijheid om niet te hoeven geloven. In De Balie vertellen ze het verhaal van hun verzet, welk effect dat verzet op de status quo heeft en welke dreigingen er nog in het verschiet liggen.’

Het verzet tegen de QR-code of andere coronamaatregelen wordt niet  genoemd. Sterker nog, zonder QR-code kwam men er niet in. Voor Bollen was het reden een bericht op Twitter te plaatsen: ‘Maar alle vrijdenkers die weigeren mee te doen met een QR-maatschappij, waarin je eerst moet aantonen dat je niet ‘gevaarlijk’ bent voor anderen alvorens ergens binnen te mogen, waren er niet bij. Dat zou best even tot aan mogen zetten tot ‘vrijdenken’ ‘

Op zaterdag werd er gesproken ‘over de lange arm van repressieve regeringen, die soms reikt tot binnen onze landsgrenzen, en die van andere EU-landen.’ De machtsuitoefening van de Nederlandse overheid  kwam voor zover bekend niet aan de orde. Critici menen dat er wat voor valt te zeggen om dat ook te betrekken in het gesprek.

De gesprekken met de gasten zijn online terug te zien. Zoals het interview met Mohamedou Ould Slahi, een onschuldige ex-gevangene van Guantamo Bay. Of de paneldiscussie met de Nederlands-Oigoerse activist Alerk Ablikim.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.