‘Vrijheidskaravaan’ tienduizenden Canadese truckers en premier Trudeau nergens te bekennen

‘Vrijheidskaravaan’ tienduizenden Canadese truckers en premier Trudeau nergens te bekennen

‘De vrijheidskaravaan’ van duizenden truckers bereikte dit weekend de hoofdstad van Canada. Tienduizenden vrachtwagenchauffeurs reden de afgelopen week richting Ottawa om te protesteren tegen het strikte coronabeleid. ‘We zijn er klaar mee,’ aldus James Bauder, een van de organisatoren van het protest:

De vrijheidsbeperkende maatregelen in Canada (die enigszins verschillen per regio) behoren tot de meest strikte ter wereld. Zo mogen ongevaccineerde winkelaars in Quebec niet meer zonder begeleiding van het personeel door de winkel heen lopen. Het gaat dan om met name de grotere ketens die meer aanbieden dan wat doorgaat voor essentiële goederen zoals de producten van de apotheek, drogisterij of supermarkt. Medewerkers moeten ervoor zorgen dat de klanten geen ‘verkeerde’ spullen zoals een t-shirt of notitieboekje uit de schappen pakken. Ook werd er eerder op hoog niveau gekeken naar een extra belasting voor ongevaccineerden in de Franstalige provincie.

Klaar mee

Het verzet van de truckers kreeg vaste vorm nadat truckers die af en aan reden naar de Verenigde Staten te maken kregen met een vaccinatieverplichting. Die eis werd afgeschoten door de Canadese grensautoriteiten maar al snel kregen de ongevaccineerde truckers te maken met verregaande test- en quarantineverplichtingen. Dat leidde tot protest vanuit het Westen van het land, een vuurtje dat zich al snel over heel Canada verspreidde.

Hoewel de directie aanleiding van de protestmars is terug te leiden tot de vaccinatieverplichtingen voor de truckers, gaat het volgens de organisatie om veel meer dan dat. James Bauder, oprichter van de Canada Unity Foundation en een van de organisatoren:’Dit gaat niet over het vaccin. Er is niemand van het konvooi die je zal zeggen dat het om vaccins gaat. We hebben de tweevoudig geïnjecteerden, de mensen met één prik, geen prik en de bestuurders met een booster. Het gaat om de opgelegde regels, we zijn er klaar mee.’

De deelnemers roepen de Canadese overheid op om een eind te maken aan de vaccinatiepaspoorten, het verplichte gebruik van mondmaskers, het uitdelen van coronagerelateerde boetes en het dreigen daarmee, en het in ere herstellen van werknemers die zijn ontslagen omdat ze niet voldeden aan de COVID-19 regels. De Canada Unity Foundation noemt het coronabeleid ‘ongrondwettig, discriminerend en segregerend.’

Hieronder een kleine impressie van de optocht in Ottowa. Daaronder weer een video geplaatst door Andy Lee. Zij zegt: ‘Iedereen heeft zijn aandacht gericht op Ottowa, maar de protesten vinden door heel het land plaats.’

Waar is Trudeau?

“De kleine minderheid van mensen die op weg is naar Ottowa houden er onacceptabele opvattingen op na. Ze vertegenwoordigen niet de Canadezen die naar elkaar om hebben gekeken, de mensen die weten dat het volgen van de wetenschap en het elkaar beschermen de beste manier is om onze vrijheden, rechten en waarden te verdedigen,” zei premier Justin Trudeau vorige week woensdag.

In weerwil van Trudeaus’ woorden zijn de protesten groot te noemen. Afgelopen weekend waren er veel mensen op de been en in de vrachtwagens – de schattingen lopen uiteen van enkele honderden tot 50.000 trucks, met schare supporters langs de weg, aangehaakte auto’s en (spontane) feesten en evenementen daaromheen.

Het was echter onbekend waar de premier was. Nadat een van zijn kinderen positief testte op corona, werkte hij deze week vanuit zijn huis in Ottowa. Zijn verblijfplaats kreeg deze zaterdag echter de status ‘National Capital Region. Bronnen meldden dat hij samen met zijn gezin is ondergebracht op een onbekende plek vanwege verhoogde veiligheidsrisico’s. Sommige mensen zien dit voorval als een teken dat hij de confrontatie met de protestanten uit de weg wil gaan.

Bestorming Capitool

Media berichtten traditiegetrouw op verschillende wijze over wat er gebeurt, waarbij vaak een onderscheid gemaakt wordt tussen ‘de’ mainstream media en ‘de’ alternatieve media. Critici vinden dat de gebeurtenissen van deze week te weinig aandacht krijgen. De aandacht die er naar uitgaat, is volgens hen dan weer vaak negatief en volgt de lijn van de overheid die, met Trudeau voorop, een beeld schetst van ‘een kleine groep met onacceptabele opvattingen.’ De link naar rechts-extremisme, opruiing en zelfs de ‘Amerikaanse bestorming van het Capitool’ wordt in meerdere gevallen gelegd.

Tucker Carlson, presentator van (het ‘rechtse’) Fox News stelt dat beeld bij middels een interview met Sheldon Andreas. Hij is naast chauffeur ook dominee en sloot zich aan bij wat de organisatoren van de vrijheidsmars een ‘vredelievend protest’ noemen.

De video is hieronder te zien. De bekende Canadese psycholoog en publiek intellectueel Jordan Peterson postte een cartoon die volgens hem het engagement van de media goed samenvat. De cartoon staat onder het gesprek tussen Andreas en Carlson.

Inspiratie

Tot slot nog een bericht van Zadek Ramowski, een volger van Café Weltschmerz uit de Canadese hoofdstad: ‘Het is heel belangrijk dat dit de verslaglegging krijgt die het verdient want de mainstream media in Europa probeert dit duidelijk te negeren.’ Hoewel er in de mainstream media over bericht wordt, is het goed te begrijpen dat de manier waarop dat gebeurt niet goed valt. Zo schrijft de NOS over ’tientallen vrachtwagens’, een aantal dat ver onder zelfs de meeste conservatieve schattingen duikt.

Ramowski gaat verder in op mogelijke motieven die aan de berichtgeving ten grondslag liggen: ‘Begrijpelijk, want dit is misschien wel het grootste protest wereldwijd van de laatste twee jaar. Het zou anderen kunnen inspireren hetzelfde te doen.’

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.