VS blokkeert Russische diplomaten tijdens belangrijke VN-vergadering

VS blokkeert Russische diplomaten tijdens belangrijke VN-vergadering

De Verenigde Staten weigerden visa te verlenen aan verschillende leden van de Russische delegatie, waardoor de functionarissen niet konden deelnemen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, woensdag.

In een gesprek met Spoetnik merkte ze op dat twee van de tien diplomaten die “de officiële delegatie” vormden, niet de benodigde stempel hadden ontvangen.

Eerste groep

Zakharova legde uit dat de algemene delegatie van Rusland uit verschillende groepen bestaat. De eerste, zei ze, wordt ‘de officiële delegatie’ genoemd. Deze groep wordt geleid door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en is opgericht met goedkeuring van de Russische president Vladimir Poetin.

“Van de tien leden van de officiële delegatie kregen er twee geen visum. Deze tactiek is al een onheilspellende traditie geworden van de kant van de VS, maar het punt staat”, zei Zakharova, er ook op wijzend dat Moskou al haar bezorgdheid over deze kwestie heeft geuit.

Tweede en derde groep

De woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei verder dat Washington geen visa had verleend aan verschillende delegatieleden van de tweede groep, waaronder verschillende deskundigen en diplomaten die de officiële delegatie ondersteunen. Ze zei echter dat ze het exacte aantal niet weet vanwege een te laat bericht.

“Je zou het niet geloven… maar de berichten over de afgifte of niet-afgifte van het visum kwamen van de ene op de andere dag binnen. Dus moesten we ’s nachts contact opnemen met onze collega’s om hen te vertellen dat ze zich klaar moesten maken voor de vlucht van morgen [naar de VS]’, merkte ze op.

Van een derde groep, waaronder journalisten, slaagde één persoon er niet in om een ​​Amerikaans visum te krijgen, zei Zakharova.

High Level Week

De 77e zitting van de Algemene Vergadering van de VN ging van start op 13 september. Het belangrijkste evenement van deze sessie is echter de ‘High Level Week’ van 20 tot 26 september, die zal worden bijgewoond door veel wereldleiders en ministers van Buitenlandse Zaken.

Moskou heeft Washington herhaaldelijk beschuldigd van het schenden van zijn verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst van 1947 over het hosten van het VN-hoofdkwartier in New York City, die de VS verplicht om buitenlandse vertegenwoordigers kosteloos en “zo snel mogelijk” toegang te verlenen.

Na de oproepen van Moskou en de VN om visa af te geven aan leden van de Russische delegatie, hebben de VS de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en een aantal hoge diplomaten toegang verleend, zodat zij de vergadering konden bijwonen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.