“VS geeft nu openlijk toe dat het Nord Stream heeft opgeblazen”

“VS geeft nu openlijk toe dat het Nord Stream heeft opgeblazen”

Amerikaanse functionarissen geven in feite toe dat ze achter de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen zaten, die werd gepleegd om toenadering tussen Moskou en Berlijn te voorkomen, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov.

“De VS hebben besloten dat wij [Rusland] de afgelopen 20 of 30 jaar te goed hebben samengewerkt met Duitsland; of beter gezegd, de Duitsers werkten te goed met ons samen”, zei hij in een interview dat zondag op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd gepubliceerd.

De “machtige alliantie” gebaseerd op Russische energiebronnen en Duitse technologie “begon de monopoliepositie van veel Amerikaanse bedrijven te bedreigen”, legde Lavrov uit.

Dus besloot Washington om deze alliantie tussen Moskou en Berlijn te vernietigen, en deed het “letterlijk” door de pijpleidingen aan te vallen, die waren aangelegd om Russisch gas via Duitsland naar Europa te brengen, voegde hij eraan toe.

“Amerikaanse functionarissen geven in feite toe dat de explosies die plaatsvonden bij Nord Stream 1 en 2 hun schuld waren. Ze praten er zelfs met plezier over’, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.

Bekentenis
Lavrov verwees waarschijnlijk naar een bekentenis die de Amerikaanse staatssecretaris voor Politieke Zaken Victoria Nuland tijdens een hoorzitting van de Senaat eind januari had afgelegd. “Ik ben, en ik denk dat de administratie erg blij is te weten dat Nord Stream 2 nu… een stuk metaal op de bodem van de zee is”, zei ze destijds.

“De gemeenheid van westerse politici is algemeen bekend,” vervolgde Lavrov, suggererend dat “het plan, dat nu wordt uitgevoerd door Oekraïne tegen Rusland om een oorlog van het hele Westen tegen Rusland te voeren via Oekraïne, grotendeels is gericht op het voorkomen van een nieuwe toenadering tussen Duitsland en Rusland.”

Rapport Seymour Hersh
De opmerkingen van de Russische topdiplomaat komen slechts enkele dagen nadat de iconische Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh een geweldig rapport uitbracht waarin hij Washington de schuld gaf van het saboteren van de Nord Stream-pijpleidingen vorig jaar.

Volgens een geïnformeerde bron die met Hersh sprak, werden in juni 2022 explosieven geplant bij de pijpleidingen in de Oostzee door duikers van de Amerikaanse marine onder het mom van een NAVO-oefening. Ze werden eind september tot ontploffing gebracht, waardoor de belangrijkste Europese energie-infrastructuur onbruikbaar werd.

Adrienne Watson, woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, ontkende het rapport van de journalist die de Pulitzerprijs won en noemde het “volstrekt valse en complete fictie”. Niemand van de hoge Amerikaanse functionarissen heeft ook maar enigszins gereageerd op de beschuldigingen van Hersh.

Maandenlang hebben de Russische autoriteiten erop gewezen dat de enige partij die profiteerde van de vernietiging van Nord Stream de VS was, die sinds de explosies de aanvoer van haar duurdere vloeibaar aardgas naar Europa enorm heeft zien toenemen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.