VS keurt experimenteel vaccin voor bijen goed

VS keurt experimenteel vaccin voor bijen goed

Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft een voorwaardelijke vergunning verleend voor het allereerste vaccin voor bijen, zo maakte Dalan Animal Health woensdag bekend. Het in Athens, Georgia gevestigde bedrijf heeft een oraal profylactisch middel ontwikkeld waarvan ze hopen dat het effectief zal zijn tegen een ‘zeer destructieve, door sporen overgedragen bacteriële infectie’.

“Ons vaccin is een doorbraak in de bescherming van honingbijen”, zei Dr. Annette Kleiser, CEO van Dalan, in een verklaring, suggererend dat het “de manier waarop we voor insecten zorgen zou kunnen veranderen, met gevolgen voor de voedselproductie op wereldschaal.”

Amerikaans Vuilbroed is een bacteriële infectie die via sporen wordt overgedragen op bijenlarven. Hoewel een behandeling met antibiotica de gevolgen voor volwassen bijen kan verminderen, vereisen Amerikaanse voorschriften die bijna een eeuw geleden zijn aangenomen, dat een geïnfecteerde kolonie wordt verbrand.

De technologie van Dalan “maakt gebruik van een transgenerationele benadering van immuunpriming”, waarbij de koningin wordt gebruikt om de immuniteit door te geven aan de larven voordat ze uitkomen. In de praktijk wordt het vaccin met “gedode hele cel Paenibacillus larvae-bacteriën” door werkbijen via de koninginnengelei aan de koningin doorgegeven en komt het in haar eierstokken terecht. Het bedrijf beweert dat werkzaamheidsstudies hebben aangetoond dat dit “de dood van larven kan verminderen” in verband met ‘vuilbroedinfecties’.

De USDA heeft de behandeling voorwaardelijk goedgekeurd voor twee jaar, aldus het bedrijf. Hoewel het werd ontwikkeld door Dalan, zal het vaccin worden vervaardigd door Diamond Animal Health, een dochteronderneming in Iowa van Heska, een Canadees bedrijf dat ‘gespecialiseerd’ is in oplossingen voor bloeddiagnostiek. Dalan zal verantwoordelijk zijn voor de beperkte distributie aan geïnteresseerde commerciële imkers.

Als de aanpak succesvol blijkt, is Dalan van plan deze toe te passen op “andere honingbijziekten en achtergestelde industrieën, zoals garnalen, meelwormen en insecten die in de landbouw worden gebruikt.”

De verklaring van het bedrijf citeert Trevor Tauzer, bestuurslid van de California State Beekeepers Association, die het vaccin “een opwindende stap” noemde, waarbij hij opmerkte dat tot nu toe de enige beschikbare tegenmaatregelen kostbare en tijdrovende antibioticabehandelingen waren die een beperkte effectiviteit hadden.

Californië is goed voor bijna de helft van alle honingbijenkolonies in de VS, vanwege de grote vraag van de amandelindustrie. Amandelplantages in de centrale vallei van de staat zorgen voor naar schatting 80% van de wereldvoorraad en vereisen dat tijdens het bestuivingsseizoen elk jaar tot 30.000 kolonies per vrachtwagen worden vervoerd. De concentratie heeft zeer grote keerzijde, omdat bijen kunnen worden vergiftigd door pesticiden of infecties kunnen oplopen van andere zwermen, waardoor bijenstallen miljoenen insecten moeten vernietigen in plaats van ze terug te sturen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.