VS levert 90 miljoen aan wapens aan Oekraïne en wil sancties voor Rusland: Hypocriet?

VS levert 90 miljoen aan wapens aan Oekraïne en wil sancties voor Rusland: Hypocriet?

Aanhoudende spanningen tussen Oekraïne en Rusland hebben ertoe geleid dat de Verenigde Staten 90 ton aan ‘militaire hulp’ hebben verleend die in Oekraïne is aangekomen. Op dit moment zijn ongeveer 100.000 Russische troepen langs de grens gestationeerd.

De levering  maakt deel uit van de extra $200 miljoen aan “lethal aid” die eind december door president Biden is goedgekeurd. Deze omvat munitie voor de frontlinieverdedigers van Oekraïne, tweette de Amerikaanse ambassade in Kiev. In totaal hebben de VS het afgelopen jaar $650 miljoen aan defensiematerieel en diensten aan Oekraïne geleverd. Dit is het meeste dat ze dat land ooit hebben gegeven, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De Verenigde Staten en hun bondgenoten en partners staan naast elkaar om de veiligheidsbijstand aan Oekraïne te bespoedigen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vrijdag in een tweet. “We gebruiken alle beschikbare instrumenten voor samenwerking op het gebied van veiligheid om Oekraïne te helpen haar verdediging te versterken in het licht van Russische agressie.”

Dit komt nadat Blinken Kiev bezocht en eerder deze week zijn tegenhanger van het Kremlin, minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov, in Zwitserland had ontmoet.

“We hadden niet verwacht dat er vandaag grote doorbraken zouden plaatsvinden”, zei Blinken op een persconferentie na zijn ontmoeting vrijdag met Lavrov in Genève. “Maar ik geloof dat we nu op een duidelijk pad zijn in termen van begrip voor elkaars zorgen en elkaars standpunten.”

Rusland is blijven aandringen op een schriftelijke garantie dat Oekraïne niet tot de NAVO zal toetreden. Blinken zei dat hij het Amerikaanse standpunt duidelijk heeft gemaakt, namelijk “stevig achter Oekraïne staan ​​ter ondersteuning van haar soevereiniteit en territoriale integriteit”.

Blinken zei dat elke militaire actie aan de kant van Rusland “een snelle, ernstige en eensgezinde reactie zou krijgen van de Verenigde Staten en onze partners en bondgenoten”.

Biden
In zijn lange persconferentie woensdag in het Witte Huis, leek Biden de boodschap van zijn eigen minister van Buitenlandse Zaken te compliceren, door te zeggen dat als Rusland een “kleine inval” zou plegen, er een kloof zou kunnen ontstaan ​​tussen de NAVO-bondgenoten over hoe te reageren.

“Ik denk dat je gaat zien dat Rusland verantwoordelijk zal worden gehouden als het besluit binnen te vallen. En het hangt er vanaf van wat het doet. Het is een ding als het een kleine inval is en we dan ruzie krijgen over wat wel en niet te doen”, zei Biden.

Volodymyr Zelensky

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageerde kort hierna op Twitter en zei: “We willen de grote mogendheden eraan herinneren dat er geen kleine invallen en kleine naties zijn.” Donderdag verduidelijkte Biden zijn standpunt en zei dat elke invasie een “strenge en gecoördineerde” economische reactie zou krijgen.

“Als er verzamelde Russische eenheden de grens met Oekraïne oversteken, is dat een invasie”, zei Biden. “Laat er geen twijfel over bestaan ​​dat als Poetin deze keuze maakt, Rusland een hoge prijs zal betalen.”

Blinken herhaalde het standpunt van de president zaterdag in een tweet, na een gesprek met de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Mélanie Joly. “We blijven ons inzetten voor diplomatie, maar zijn bereid om, in overleg met NAVO-bondgenoten en partners, hoge sancties op te leggen voor verdere Russische agressie”, zei hij.

Op Twitter en Instagram barstte een bom los over de zogenaamde hypocrisie van ‘Het Westen’ om strenge sancties op te leggen aan Rusland. Hieronder een kleine selectie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door redfish (@redfishstream)

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.