Waarom boerenprotesten gevolg zijn van jarenlange ‘Randstadregering’

Waarom boerenprotesten gevolg zijn van jarenlange ‘Randstadregering’

Den Haag heeft geen oog voor het platteland. Dat meent Syp Wynia. Het regeringsbeleid draait om de randstad en dat wreekt zich nu: ‘De traditie en de regio zijn uit de verdediging gekropen.’

Het platteland legt het altijd af tegen de randstad. Sterker nog, ‘klimaatminister Rob Jetten stelde dat Nederland als ‘Berlijn aan de Rijn’ diende te worden: één grote stad, vol bouwkranen en omringd door windmolens.’ De belangen van steden als Amsterdam en Den Haag gaan altijd voor die van het platteland, volgens Wynia. Asielzoekers? Ter Apel. Windmolens? Buiten de randstad graag. En de noden van de provincie? Een blik op Groningen, dat decennialang vooral als wingewest heeft gediend, zegt genoeg.

Uitweg

Het is geven en nemen in de politiek. Maar hoeveel kunnen en willen de buitengebieden en haar bewoners nog inleveren? Niet alleen verdwenen de laatste jaren scholen, huisartsen, politie en andere voorzieningen uit de regio. De opvattingen over cultuur, tradities, normen en waarden botsten ook steeds vaker met dat van het Westen.

Het heeft er alle schijn van dat de onvrede die zich door de jaren heen heeft opgebouwd nu een uitweg vindt. Niet alleen in de populariteit van (met name) de BoerBurgerBeweging (BBB) en de uitstroom bij het CDA maar ook in de vorm van de boerenprotesten. ‘De traditie en de regio zijn uit de verdediging gekropen,’ stelt Wynia vast.

Vertaling

Politiek commentator Wynia schreef een stuk over de botsing tussen boeren en Den Haag voor het Duitse magazine Tichys Einblick. Omdat hij de situatie aan buitenstaanders uitlegt, is het geheel toegankelijk geschreven. Voor de Nederlandse lezer (een Nederlandse versie van het stuk staat op de site van Wynia’s week) biedt het de gelegenheid weer eens uit te zoomen. Bovendien komen enkele achterliggende factoren die bijdragen aan de maatschappelijke onrust overzichtelijk aan bod.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.