Waarom consumenten de prijs betalen van hoge gasprijzen

Waarom consumenten de prijs betalen van hoge gasprijzen

De gasprijs is naar grote hoogten gestegen en dat treft vooral ‘de gewone man’. Dat ziet ook SP-Kamerlid Mahir Alkaya: ‘De belasting op gas in ons land is niet alleen onrechtvaardig omdat de grootverbruikers veel minder betalen per kubieke meter. Ook is de belasting voor gewone mensen de afgelopen jaren verdubbeld, terwijl die voor de industrie nauwelijks steeg.’ 

De gasprijzen zijn de afgelopen weken hard gestegen. Zo hard zelfs dat updates noodzakelijk zijn. Gisteren meldden meerdere media dat het voor Nederland belangrijkste gascontract dinsdagochtend voor het eerst de grens van 100 euro per megawattuur had doorbroken. Later op de dag was de prijs zelfs 18 euro hoger. De beursprijs van gas tikte op woensdag zelfs de 160 aan. U leest hier meer over de context van de ontwikkelingen op de markt.

De lasten van de stijgende energieprijs komen volgens SP-Kamerlid Mahir Alkaya vooral voor rekening van de burgers: ‘Belasting op gas in ons land is niet alleen onrechtvaardig omdat de grootverbruikers veel minder betalen per kubieke meter. Ook is de belasting voor gewone mensen de afgelopen jaren verdubbeld, terwijl die voor de industrie nauwelijks steeg.

De stijgende gasprijzen brengen veel mensen in de problemen. Eva Jinek besteedde er aandacht aan in haar talkshow. Daarin kwam Antoinette Hertsenberg aan het woord. De presentator van het tv-consumentenprogramma Radar sprak over energie-armoede: “Dat is als je je huis niet warm kunt stoken. Je houdt het bewust een beetje koud, doet drie truien aan en kookt eenpansgerechten.”

Het brengt volgens haar niet alleen fysieke ongemakken mee maar ook sociale en mentale schade is het gevolg: “Schaamte om iemand uit te nodigen en in de kou te zetten zorgt voor eenzaamheid. Mensen durven de rekeningen niet meer open te maken uit angst.”

Nederland is meer dan andere landen afhankelijk van de prijzen op een sterk schommelende markt. Andere landen hebben langetermijncontracten afgesloten maar ons land niet. Daar ondervindt het nu de gevolgen van. Aan het eind van de maand komen Europese leiders bij elkaar om te praten over een gezamenlijke oplossing voor het energievraagstuk. Individuele landen blijven ondertussen zoeken naar hun eigen oplossingen: Spanje heeft de btw op de energierekening verlaagt, en Frankrijk heeft de gasprijzen bevroren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.