Waarom herinvoering mondkapjesplicht volgens dr. Carla Peeters een slecht idee is

Waarom herinvoering mondkapjesplicht volgens dr. Carla Peeters een slecht idee is

Het coronaseizoen is aanstaande en in de media wordt gesproken over een nieuwe covidgolf en dreigend tekort aan ic-bedden. Meerdere specialisten verklaarden zich tegenover RTL Nieuws voorstander van het opnieuw verplichten van mondkapjes in binnenruimten. Immunologe Carla Peeters is het daar niet mee eens: ‘Het is een talisman geworden om je veiliger te voelen en de angst te verminderen om besmet te worden.’

RTL Nieuws laat een aantal medici aan het woord. Allen zijn voorstanders van het mondkapje. Ze beschrijven het dragen van een mondkapje eensgezind als ‘de maatregel die het minste pijn doet.’ Door snel de mondkapjesplicht weer in te voeren worden zwaardere maatregelen in de toekomst voorkomen, zeggen ze.

De veelgehoorde viroloog Ab Osterhaus denkt ook in de richting van een mondkapje: ‘In Nederland zijn we heel relaxed, terwijl de huidige cijfers dat eigenlijk niet toelaten.’

Gedragsexperiment

Carla Peeters komt niet in het stuk van de commerciële omroep voor. Ze reageert op eigen initiatief via Twitter: ‘RTL nieuws pleit voor het terug invoeren van de mondkapjesplicht tijdens het griepseizoen onder het mom ‘alle beetjes helpen’. Een gedragsexperiment dat eerder gefaald heeft en tot gezondheid en milieu schade heeft geleid. Waar is de risico-baten analyse?’

Ze verwijst naar haar bijdrage aan maandblad HP/De Tijd van afgelopen zomer. Hierin somt ze vele redenen op om géén mondkapje te dragen.

Allereerst stelt ze: ‘Experts willen mondkapjes weer verplichten. Het is een talisman geworden om je veiliger te voelen en de angst te verminderen om besmet te worden: een controlemechanisme. ‘Wanneer ik een mondkapje draag, word ik niet ziek’, is de gedachte.’ Ze herinnert de lezer eraan dat RIVM-directeur Jaap van Dissel vorig jaar herhaaldelijk heeft gezegd dat hij niet voldoende wetenschappelijk bewijs zag voor gebruik van het mondkapje. Bovendien kon het zelfs bijdragen aan schijnveiligheid, vond hij.

Milieu

De immunologe wijst daarnaast op de schade aan het milieu, iets wat maar zelden wordt meegenomen in de discussie rond het al dan niet gebruiken van mondkapjes: ‘Dagelijks worden wereldwijd 3,4 miljard wegwerpmondkapjes gebruikt die schadelijke effecten bevatten voor mens en milieu.’ De mondkapjes bevatten volgens onderzoek vaak toxische stoffen, kankerverwekkende stoffen en zware metalen, beweert Peeters.

Dat heeft niet alleen gevolgen voor de natuurlijke omgeving van de mens maar ook voor de mens zelf. Zo kan de vruchtbaarheid erdoor beïnvloed worden: ‘Bij ongewijzigd beleid kan het zijn dat een natuurlijke bevruchting in 2045 bij de mens niet langer mogelijk is, schreef professor Swan in haar recent verschenen boek Count Down.’

Peeters haalt ook de Duitse professor psychologie Christof Kuhbandner aan. Hij concludeerde dat mondkapjes voor kinderen een significante bedreiging vormen voor hun fysiek, mentale welzijn. De algemene ontwikkeling wordt bovendien verstoort door inperking van de non-verbale communicatie.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.