Waarom de linkse kerk het christendom aanvalt

Waarom de linkse kerk het christendom aanvalt

‘Geen christen in Nederland zal je de keel doorsnijden als je zijn religie aanvalt.’ Dat zijn de woorden van Zihni Özdil. In zijn column voor Elsevier Weekblad schrijft de publicist en oud-politicus van GroenLinks dat ‘progressief Nederland’ moet ophouden met christenen bashen. Veel te makkelijk, én gevaarlijk.

Het oud-Kamerlid ergert zich aan de dubbele moraal van progressief Nederland. De ene groep wordt volgens hem gemakzuchtig bekritiseerd terwijl bij de andere wordt weggekeken als kritiek juist verwacht mag worden. De aanleiding van Özdils ergernis was het verbod op de beginselverklaring die sommige christelijke scholen ouders vragen te ondertekenen, om de identiteit van de school te onderschrijven. ‘Progressief Nederland genoot weer van een ‘triomf’. Poeh. Moedig hoor,’ schrijft hij. De historicus vindt het ‘lekker makkelijk en risicoloos’ en stelt dat er gemeten wordt met twee maten. Hij geeft een aantal voorbeelden daarvan.

Als politicus voor GroenLinks zette hij vraagtekens bij de financiering van scholen door islamitische dictaturen zoal Saudi-Arabië. Hij werd teruggefloten door een partijgenoot. Diens reactie was: ‘wij moeten niet besluiten wat deugt.’  Vreemd, vindt de columnist: ‘Dat ze zelf carrière heeft gemaakt door continu te ‘besluiten wat deugt’ inzake de Hongaarse premier Viktor Orbán en Hongarije was blijkbaar irrelevant.’

Een ander voorbeeld: De SGP had alle Kamerleden een stuk taart getrakteerd vanwege het 100-jarig bestaan van de gereformeerde politieke partij. Uit principe at een voormalige partijgenoot van Özdil geen stuk taart. “Principes vergen ook principiële grenzen,” geeft de publicist toe. “Ware het niet dat dit Kamerlid het mij in dezelfde adem altijd moeilijk maakte in fractievergaderingen wanneer ik, als woordvoerder integratie, mijn groene en linkse idealen wilde omzetten in het bestrijden van de islamitische SGP.”

Özdil ergert zich aan het feit dat hij kritische geluiden over de  Gulen-beweging voor zich moest houden. Net als over De Grijze Wolven en de Moslimbroederschap. Hoe kan het toch dat progressieven hun mond houden over vele conservatieve en zelfs fascistisch religieuze bewegingen en ze vaak zelfs subsidieert? vraagt hij zich af.

Tegelijkertijd stelt hij vast dat ‘zogenaamde progressievelingen’ de christenen in Nederland maar al te graag vernederen. ‘Het is na zestig jaar onophoudelijke pesterijen meer dan genoeg geweest,’ vindt de columnist.

Zihni Özdil begon zijn carrière als historicus aan de Erasmus Universiteit. Hij mengde zich in het publieke debat en werd door GroenLinks bij de partij gevraagd. Als Tweede Kamerlid botste hij vaak met zijn partijcollega’s. Zoals toen hij op de foto ging met publicist Sid Lukassen. Hij verliet de partij. Momenteel richt hij zich op zijn rol als ‘publiek intellectueel’. Met media-optredens, artikelen, boeken en gesprekken op het YouTube-kanaal #Zihnigasten draagt hij bij aan het publieke debat. Lees hier de hele column.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.