EXPOSED: Waarom de Tweede Kamer de wet niet wil handhaven

EXPOSED: Waarom de Tweede Kamer de wet niet wil handhaven

Je vraagt de regering de wet te handhaven en op te treden tegen bedrijven die een vaccinatiebewijs eisen want dat mag niet. Antwoord? We gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het wel mag.” Aan het woord is Pepijn van Houwelingen, Kamerlid namens Forum voor Democratie.

Werkgevers vragen soms naar de vaccinatiestatus van hun werknemers. Dat is een inbreuk op de privacy die bovendien gevolgen kan hebben voor het werk van degene in loondienst. De werkplek kan veranderen of de huidige functie komt op de tocht te staan. Ook een promotie kan onzeker worden. Hier is er al eerder geschreven over de kwestie.

Bedrijven mogen geen vaccinatie eisen van werknemers maar doen dat vaak wel

Vorige week liet het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten: ‘De overheid stelt zich terughoudend op en meent dat werkgevers en werknemers er samen uit moeten komen.’ Door de tweet van Van Houwelingen lijkt het er echter op dat de overheid zich juist actief zal opstellen.

‘Bent u bereid een juridische basis te creëren zodat u op kunt treden tegen werkgevers die een vaccinatiebewijs eisen van hun werknemers?’, was zijn Kamervraag. Het antwoord: ‘Het Kabinet verkent op dit moment het omgekeerde, namelijk of een aanpassing van de Tijdelijke Wet Coronatoegangsbewijzen noodzakelijk en wenselijk is om het onder voorwaarden mogelijk te maken coronatoegangsbewijzen te gebruiken voor werknemers.’

Van Houwelingen sluit zijn tweet af met #QRankzinnig, een vondst waarmee tegenstanders van het coronatoegangsbewijs aangeven dat ze het beleid krankzinnig vinden. Ze zien de dat de logica ontbreekt, vinden dat argumenten tegenstrijdig zijn, en feiten niet goed worden weergegeven of gecensureerd.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.