Waarom een ‘schone oorlog’ een illusie is

Waarom een ‘schone oorlog’ een illusie is

Geen weldenkend mens wil oorlog. Niemand zit te wachten op de pijn, het leed, de stress, de dood… “Maar soms is het gevecht noodzakelijk,” zegt de advocaat van de duivel. En bovendien: met het huidige oorlogsarsenaal vallen er geen burgerslachtoffers.” De nieuwe VPRO-documentaire ‘Als de bom valt’ laat zien dat een ‘schone oorlog’ een illusie is.

In ‘Als de bom valt‘ reist Danny Ghosen naar Irak reist om familieleden te spreken van mensen die omkwamen bij de Nederlandse aanvallen op IS-doelen. In de Irakese stad Hawija kwamen in de nacht van 3 juni 2015 naar schatting zeventig mensen om het leven na een Nederlandse aanval op een IS-bommenfabriek. Het is misschien maar het topje van de ijsberg, door een gebrek aan transparantie is het moeilijk te zeggen hoeveel burgerslachtoffers er in Irak (en omringende landen) zijn gevallen bij wat de internationale coalitie volgens de VPRO destijds beschreef als ‘de meest precieze in de geschiedenis van oorlogsvoering in de lucht.’

Echte mensen en echte verhalen brengen een klinische benadering van oorlog terug tot menselijke proporties. Het is niet waarschijnlijk dat Kajsa Ollongren, minister van Defensie, de documentaire heeft gezien. Was dat wel het geval, dan had ze waarschijnlijk geen blijmoedige spierbal bij haar bericht geplaatst over de levering van oorlogsmaterieel aan Oekraïne.

Op NPO Start is de ontmoeting met de nabestaanden uit Hawija terug te zien. Hieronder BNVL-politicus Wybren van Haga die zich beklaagt over het gebrek aan inlevingsvermogen van Ollongren: ‘Een minister die jubelend meldt dat ze anti-tankwapens en 200 Stingers naar oorlogsgebied stuurt. Als een kind dat met een handgranaat speelt…’

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.