Waarom ongevaccineerden ‘het eiland van Osterhaus’ wel zien zitten

Waarom ongevaccineerden ‘het eiland van Osterhaus’ wel zien zitten

Het was deze week groot nieuws: Ab Osterhaus zei in het praatprogramma Op1 over de ongevaccineerde burgers in Nederland: “Je zou kunnen zeggen zet ze maar allemaal op een eiland. Dat zou een ideale oplossing zijn… Maar dat kan niet bij mensen dus dat kunnen we niet doen.”

Het zorgde voor veel ophef bij kijkers: ‘een bevolkingsgroep deporteren omdat ze zich niet laten inenten…’ Ter verdediging van de uitspraken van de viroloog zeggen mensen dat de vraagstelling voorafgaand aan Osterhaus reactie de uitspraak uitlokte. Presentatrice Giovanca Ostiana vroeg immers op de volgende manier naar de omgang met ongevaccineerden in de samenleving: “Heeft u zoiets van ‘zet ze allemaal maar weg…?'”

Osterhaus ging er wel heel graag in mee, zeggen mensen die zijn onthutst door zijn respons: “Je kunt aan de mensen niet zien of ze gevaccineerd zijn, er is geen systeem om dat te vervolgen.” Met andere woorden, als het zou kúnnen, zou ik het doen, meent de verontwaardigde groep.

Politici en commentatoren op televisie, sociale platforms en in de gedrukte media hebben al veel gezegd over de kwestie. Sommige mensen vinden dat Osterhaus heel goed de onderbuikgevoelens van een groot gedeelte van de samenleving verwoordt, of zijn het met hem eens. Anderen spreken hun afkeer uit. Een derde groep kiest voor lachen om niet te huilen.

Tisjeboy Jay laat op Twitter weten hoe het eiland er wat hem betreft uit mag zien. De ongevaccineerde comedian en vlogger plaatst een video met zon, zwembad en palmbomen.

De Daily Lama doet ook een duit in het zakje. De dagelijkse zenrubriek op Twitter met het ene oog gericht op de lach en het andere oog op maatschappelijke bewustzijnsverruiming, ziet het wel zitten.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.