Waarom richt Yuval Harari zich nu op kinderen? Wil de echte Yuval Harari opstaan? -Deel 2

Waarom richt Yuval Harari zich nu op kinderen? Wil de echte Yuval Harari opstaan? -Deel 2

Yuval Harari: de een adoreert hem, de ander walgt van de Israëlische historicus. Waar staat hij nu eigenlijk en welke kant wil de schrijver van Sapiens op met de mensheid?  Nadat de bestsellerauteur op bezoek bij Humberto Tan afgelopen weekend zijn in het Nederlands vertaalde kinderboek mocht promoten, werd er weer een nieuw hoofdstuk aan de discussie toegevoegd.

Wat zei Harari te in de studio van RTL? “Het heeft geen zin om te waarschuwen voor zaken die op het punt staan te gebeuren. Het gaat erom mensen te waarschuwen voor gevaarlijke scenario’s, zodat ze niet uitkomen.”

Samenwerking

Het grootste gevaar ziet de schrijver in het einde van menselijke samenwerking, want dat is de grootste kracht van de mensheid. “Als individu zijn we niet zo bijzonder,” meent hij. Alleen samen kunnen we de grote problemen van deze tijd, zoals klimaat en inflatie tackelen, beweert Harari. Dat klinkt sympathiek. Op het eerste gezicht is daar weinig op tegen.

Voor- en tegenstanders

Maar de uitvoering kan alsnog weleens flink tegenvallen, menen sommigen. bijvoorbeeld wanneer men de samenwerking zoekt met het World Economic Forum (WEF). “Mensen zijn nu hackbare dieren door onderhuidse surveillance.” En: “We zijn bezig met het verwerven van goddelijke vermogens, met het veranderen van onszelf in goden.’ Het zijn slechts twee uitspraken die een groep mensen als ziet als exemplarisch voor de kwade bedoelingen van ‘de handlanger van Klaus Schwab.

Miljoenen aan de andere kant verslinden Harari’s boeken en zien de auteur als een grote geest die (als een van de weinigen) kan overzien waar de mensheid vandaan komt en waar ze naartoe gaat. Een deel daarvan is van mening dat de voormalig universitair docent juist waarschuwt voor de gevaren die mensen wereldwijd te wachten staan.

Twee polen

Onderstaande correspondentie op Twitter tussen @Gaia_Universe en @camvandeursen (niet iedereen toont zich geheel op Twitter, maar dat is in dit geval niet van belang) laat de twee polen duidelijk zien. Klik op het bericht en er ontvouwt zich een lange dialoog. Een korte impressie: ‘Hij zit bij het WEF bij de transhumanisme aanhangers. Als hij er alleen voor zou waarschuwen hield hij het niet vol in deze satanische club.’ De respons: “Je bent door propaganda besmet. Lees eerst zijn boeken en praat dan nog een keer.”

Laatste woord

Is Harari hij slechts een neutrale boodschapper of een valse profeet? Hoe moeten we zijn woorden wegen? Waarschuwt hij tegen AI, maakt hij de mensen er alvast warm voor? Is hij de handlanger van Schwab die het nu zelfs gemunt heeft op de onschuldige kinderziel? Een infiltrant die het grootste podium zoekt? Er is al veel over gezegd en geschreven op Café Weltschmerz (zie bijvoorbeeld in onderstaand artikel) en het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Neutrale boodschapper of valse profeet: wil de echte Yuval Harari opstaan?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.