Wat? Gaan we nu ook testen op griep?

Wat? Gaan we nu ook testen op griep?

Vaccineren was de enige weg uit de coronacrisis volgens demissionair minister voor Volksgezondheid Hugo de Jonge. Dat is en masse gebeurd, en miljoenen mensen gebruiken de coronapas. Maatregelen genomen, gevaar geweken? Nee. Volgens virologen kan de griep het gehele zorgsysteem ontregelen deze winter. Dus zijn nieuwe acties vereist.

Het tv-programma EenVandaag (zie voor het gehele artikel hier en voor de video hier) kwam dit weekend met een item over een mogelijke griepgolf de komende winter. Doordat de griep vorig jaar nauwelijks een rol heeft gespeeld, is de verwachting dat de griep het land de komende maanden harder zal treffen. Dat komt omdat mensen in 2020 niet of nauwelijks met de griep in aanraking zijn geweest. Zo heeft het lichaam ook geen antistoffen op kunnen bouwen, waardoor een nieuwe kennismaking harder zal aankomen.

De GGD Amsterdam en het Amsterdamse UMC willen daarom meer gaan testen op griep. OMT-lid en hoogleraar Menno de Jong vindt dat een goed idee. Een griepgolf is een. Maar “als corona dan ook nog oplaait kan dat impact hebben op de capaciteit van ziekenhuizen.” De Jong ziet daarom graag dat er meer getest wordt zodat ze ziekenhuizen op basis daarvan een inschatting kunnen maken op de zorg die nodig zal zijn.

De viroloog sluit niet uit dat extra maatregelen, zoals afstand houden, weer van kracht worden als het aantal besmettingen stijgt. Net als bij corona het geval was.

De test voor het griepvirus kan volgens De Jonge samen met de test voor corona plaatsvinden. Een extra wattenstaafje is niet nodig, het monster wordt op meerderde virussen tegelijk getest. Er is gekozen voor Amsterdam omdat de hoofdstad vaak voorloopt op de rest van Nederland, zo meldt de actualiteitenrubriek.

Het plan krijgt bijval: als de griep een gevaar is voor de capaciteit in de zorg, en je kunt dat reguleren door te testen, dan moet je dat doen. Tegenstanders zijn ook talrijk. Zij menen dat de griep van stal wordt gehaald om te blijven testen en maatregelen te rechtvaardigen. Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie: ‘Wacht even hoor, wat ik de afgelopen anderhalf jaar van kabinet, media en OMT begreep, is toch dat de griep een totaal ongevaarlijke ziekte is? Maar nu ineens, als het de politiestaat van pas komt: supergevaarlijk! Testen, maatregelen!

De weerstand van Baudet sluit aan bij bijvoorbeeld het betoog van Wolfgang Wodarg. Deze Duitse ex-politicus en arts maande het grote publiek begin 2020 al tot kalmte. Volgens hem was COVID-19 een nieuw virus, maar wel gewoon een coronavirus. Een soort van griepvirus dus. Dat type virussen is er altijd in combinatie met andere virussen, maar vooral dominant in het voorjaar. Zoals Rhino-virussen dat zijn in het najaar, en Influenza in de winter.

Niet dat een griepvirus ongevaarlijk is overigens. De Oosterbuur zegt dat griep sinds mensenheugenis het einde kan betekenen voor veel mensen met een slechte gezondheid en zwak immuunsysteem. Hij is daar echter niet alarmistisch over en noemt de griep ‘een soort laatste vriendelijke duwtje naar gene zijde’.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.