Wat je arts je niet vertelt over het belang van vet eten – volgens  Dr. Stephen Hussey

Wat je arts je niet vertelt over het belang van vet eten – volgens Dr. Stephen Hussey

Een van de grootste misverstanden op het gebied van voeding is dat vetten slecht voor ons zijn en dat we ze daarom moeten vermijden. Dr. Stephen Hussey legt echter in een interview met The Weston A. Price Foundation, een non-profitorganisatie die zich richt op het bevorderen van traditionele voeding, uit dat het tegenovergestelde waar is: “We zijn gemaakt om vet te eten”.

Dr. Hussey, specialist in de functionele geneeskunde, stelt dat vet een essentiële voedingsstof is die nodig is voor een optimale gezondheid. Hij bespreekt in het interview de geschiedenis van ons dieet en hoe ons voedingspatroon sinds de 20e eeuw drastisch is veranderd. We zijn meer koolhydraten en suikers gaan eten, wat volgens hem heeft geleid tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes.

Het menselijk dieet is historisch gezien altijd rijk geweest aan vetten en eiwitten, en volgens Dr. Hussey zijn we als mens “gemaakt om vet te eten”. Vet is namelijk een essentiele energiebron voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we ons langer verzadigd voelen na het eten en helpt ons om gezonde hormoonspiegels te behouden. Bovendien zijn vetten belangrijk voor de opname van vitaminen en mineralen in ons lichaam.

Dr. Hussey adviseert ons om gezonde, verzadigde vetten te eten, zoals olijfolie, kokosolie en grasgevoerde boter. Deze bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en helpen ons om gezond te blijven. Denk bijvoorbeeld aan de omega-3 vetzuren die in vette vis zoals zalm en makreel zitten. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Vetten die je volgens hem juist zou moeten vermijden zijn onverzadigde vetten als zonnebloemolie, raapzaadolie en sojaolie. In een ander artikel dat Weltschmerz publiceerde wordt ook uitgelegd waarom deze vermeden moeten worden.

Hussey stelt dat dierlijke vetten belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals in vet oplosbare vitamines (A, D, E en K) en essentiële vetzuren. Hij benadrukt dat deze voedingsstoffen vaak alleen in dierlijke producten voorkomen en dat we ze nodig hebben voor een gezond functioneren van ons lichaam.

Niet alle verzadigde vetten zijn even gezond: Eet biologisch en onbewerkt

Hussey benadrukt echter ook dat niet alle producten met verzadigde vetten even gezond zijn zijn en dat het belangrijk is om te kiezen voor dierlijke producten van hoge kwaliteit, zoals grasgevoerde, biologische producten.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen. Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten verborgen suikers en transvetten, wat negatieve effecten kan hebben op onze gezondheid. Kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen en bereid ze zelf thuis. Op deze manier weet je precies wat er in jouw maaltijd zit en kun je bewuste keuzes maken.

Hij waarschuwt dat het eten van bewerkte dierlijke producten met veel toegevoegde suikers en chemicaliën, zoals fastfood, niet bevorderlijk is voor onze gezondheid. Het argument dat je wellicht toegeworpen krijgt als je vet eten aanraadt, ‘dat vetten niet gezond zijn, want fastfood is slecht’, kun je met deze toevoeging elimineren.

Cholesterolmythe

Hussey bespreekt ook waarom de angst voor verzadigd vet en cholesterol ongegrond is en zegt dat deze stoffen niet bijdragen aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Hij benadrukt dat verzadigde vetten in feite essentieel zijn voor de gezondheid van ons zenuwstelsel en dat ze ons helpen bij het behouden van een gezonde huid, haar en nagels.

Lees hier het gehele interview waarin hij uitlegt hoe bovenstaande zaken in elkaar steken.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.