Wat verzwijgt Duitse minister over sluiting kerncentrales?

Wat verzwijgt Duitse minister over sluiting kerncentrales?

Ook de laatste drie kerncentrales in Duitsland gaan dicht. Dat kan, want “we hebben geen energieprobleem,” zoals Robert Habeck, de Duitse minister van economie en klimaat aangaf. Technisch gezien is het bovendien niet verantwoord, vindt hij maar dat wordt van alle kanten tegengesproken.

Het grote probleem van de motor van de Europese economie is het tekort aan gas, meent de politicus. Bovendien zijn de centrales voor het draaien ervan aangewezen op Russische onderdelen. Zogeheten brandstofstaven. Het zou in deze tijden niet meer verantwoord zijn om daarop te vertrouwen.

Tegenspraak

Dat wordt door TUEV, een grote leverancier van industriële tests en certificatie, tegengesproken. Volgens diens manager Joachim Buehler verkeren de centrales nog in uitstekende conditie.

Dan is er nog iets dat de argumenten van Habeck onderuit haalt. Australië, Canada en de VS hebben aangegeven de staven gewoon te kunnen leveren.

Gevaar

Michael Shellenberger schrijft dat ‘de Duitse Groenen (naast Habeck is ook de minister voor kernenergieveiligheid Steffi Lemke lid van de regeringspartij, red.) Europa in gevaar brengen.’ Hij stelt namelijk dat de Duitse steun voor een boycot van Russisch gas in een week tijd is gezakt van 44 procent (ook al geen meerderheid) naar 32 procent. Met een mogelijke verdrievoudiging van energiekosten, maken ambtenaren zich volgens de auteur van onder andere ‘San Fransicko’ en ‘Apocalypse Never zorgen om sociale onrust.

Een gelekt rapport van de Europese Commissie roept Duitsland (daarom?) op nog te wachten met het stoppen van de kernenergieproductie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.