Weekend! Drink bewust… op een terras waar iedereen welkom is / was

Weekend! Drink bewust… op een terras waar iedereen welkom is / was

Het is mooi weer buiten. Het weekend staat voor de deur. Er  geldt geen QR-verplichting meer. Dus wat let je om een terrasje te pakken? Hmmm… misschien het feit dat je een paar maanden geleden nog niet welkom was bij dat café om de hoek of dat lekkere Italiaanse restaurant? Kies bewust, kies voor kritische horeca.

Natuurlijk, op een gegeven moment rijdt iedereen weer in een Volkswagen. Er komt een dag van vergeven (en wel/niet vergeten), een dag waarop men vooral gewoon dóór wil gaan met zijn leven en niet wil denken aan het leed van gisteren. Maar gisteren is in dit geval misschien weer sneller realiteit dan gedacht.

De komende herfst wordt misschien weer kil en koud voor de vrijheidslievende Weltschmerzer, maar nu kan men zich op tot het positieve wenden en de toekomst een duwtje in de goede richting geven. Door te drinken of te eten bij een van de ondernemingen die zich uitspreken voor een inclusief beleid. Nu is de tijd om wat terug te geven.

 

Initiatieven

Eind september deed Max von Kreyfelt naar aanleiding van de gebeurtenissen van het Utrechte restaurant Waku Waku een oproep aan horeca-eigenaren om van zich te laten horen. Ze konden middels een Weltschmerz-bord aan de gevel laten zien dat ze het niet eens waren met de beperkende coronaregels. De respons was lauwtjes.

 

Durf

Andere initiatieven waren en zijn meer succesvol. Dat van Keuze Vrij Bij Mij bijvoorbeeld. Via dat platform laten 6500 ondernemers* zien dat ze open staan voor iedereen. Het aantal cafés en restaurants op de site is echter klein. “Vergis je niet,” zegt oprichter van het netwerk Olaf Weller, “voor veel ondernemers was en is het heel spannend om voor het grote publiekelijk stelling te nemen.”

Hij vervolgt: “Er staan een paar duizend bedrijven en bedrijfjes op de site maar er zijn ongeveer tien keer zoveel ondernemers die er net zo over denken. Die willen we bereiken via ons netwerk Nieuwe Wereld Ondernemers. Samen willen ze vrij en onafhankelijk worden en werken ze hard aan een kritische massa. Steeds meer mensen in die groep durven zich nu publiekelijk uit te spreken.”

 

Het land door

Ook Horeca Zonder Prik, bekend van de Vrijheidszone-stickers, laat zien welke horeca zich nadrukkelijk open stelt voor iedereen. Klik op een van de provincies en er verschijnt een lijst van etablissementen die ergens (op social media bijvoorbeeld) hebben laten weten dat ze iedereen toelaten. Wie avontuurlijk is ingesteld, kan natuurlijk ook het hele land door om de moed te belonen.

 

Goed gesprek

Er is tot slot natuurlijk ook niets mis met een goed gesprek. Praat gerust met de ober, de serveerster of de eigenaar van het pannekoekenhuis of hotel. Hou het gesprek gaande en geníét van het contact, zo bouw je aan een toekomst waarin iedereen welkom is.

*Niet alleen horecaondernemers maar ook kappers, reikibehandelaren, tandartsen en vele andere professionals hebben zich aangesloten bij het platform.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.