WEF heeft Wereldhandelsorganisatie aan boord: samen naar digitale identiteit voor mens en product

WEF heeft Wereldhandelsorganisatie aan boord: samen naar digitale identiteit voor mens en product

Het World Economic Forum (WEF) constateert dat de corona-uitbraak en het daarop volgende beleid wereldwijd heeft gezorgd voor economische problemen. Niet voor het eerst constateert het supranationale netwerk een wereldwijd probleem -haperende handelsstromen- waar zij de oplossing voor hebben: verregaande technologische toepassingen met een digitale identiteit voor zowel mensen als producten.

Slim gebruik van technologie heeft de grootste economische klappen opgevangen, aldus het WEF. Digitalisering helpt de wereldwijde handel te stroomlijnen, maar het kan volgens het WEF sneller, veiliger en efficiënter. In samenwerking met de World Trade Organization (WTO) heeft het daarom een rapport uitgebracht: ‘The promise of TradeTech -Policy approaches to harness trade digitalization’ (de belofte van handelstechnologie, beleidsstrategieën voor handelsdigitalisering).

Wereldhandel: denk aan douanes, containerschepen, opslagloodsen, overslag op terminals, documenten met daarin de inhoud van transport, toestemming van verscheping en waarde van producten. Maar denk niet alleen aan consumptiegoederen, bouwmaterialen en grondstoffen, denk aan mensen uit de hele wereld die dat alles in goede banen moeten leiden. Hoe voorkom je dat die toren van Babel instort?

Personen en objecten

Volgens het rapport is verdere digitalisering de uitkomst: ‘In een digitale omgeving is het elektronisch authenticeren van gebruikers noodzakelijk om vertrouwen op te bouwen in gebruikersidentiteiten. Identiteit en vertrouwen liggen ten grondslag aan elke handelstransactie. De beweging naar digitalisering heeft geleid tot een toenemend aantal digitale identiteitssystemen in ontwikkeling.’

De systemen zijn volgens het WEF kunstmatige intelligentie, blockchain technologie, en het internet of things. Daar is 5G voor nodig. Pen en papier zijn verleden tijd, de handtekening en de handdruk achterhaald. Het moet efficiënter met digitale tokens en elektronische handtekeningen. Wie mee wil in de vaart der volkeren moet mee met digitalisering: ‘Digitalisering van handel vraagt om een wereldwijde aanpak van digitale identiteiten van natuurlijke en legale personen, en van fysieke en digitale objecten die elektronische informatie verzenden en ontvangen. Daarmee wordt een fragmentatie van digitale identiteiten vermeden.’

Personen en objecten moeten door dezelfde digitale trechter als het aan het WEF ligt. Net als een Iphone, een zak rijst of een lading lithium, moeten de whereabouts en handelingen van personen constant achterhaald kunnen worden. Een digitale identiteit maakt als het aan het WEF ligt al snel geen onderscheid meer tussen mensen en dingen. Het is begrijpelijk dat de samenwerking is gezocht met de WTO: wereldwijde handel waarbij alle informatie aan elkaar gelinkt is, naadloos op elkaar aansluit en tot in de details is te traceren, vraagt om een grondige wijziging van wet- en regelgeving. ‘Het is noodzakelijk om expliciete regelgeving op te zetten die is toe te passen in een digitale omgeving.’

Bijsluiter

Het gehele rapport is hier te lezen. Een korte samenvatting staat hier op de site van het WEF. Wie dat wil, kan zich wekenlang vermaken met de rapporten, aanbevelingen, boeken, verslagen (van conferenties) en video’s van het WEF. De elite-club is namelijk heel open over wat ze met de wereld voor hebben en welke kant ze op willen. Oppervlakkig gezien lezen de documenten als een manifest voor een meer inclusieve, vreedzamere, rechtvaardigere wereld. En wie kan daar nou tegen zijn?

Tegelijkertijd echter is het taalgebruik wollig genoeg om in het midden te laten welke specifieke acties er nodig zijn om de door het WEF gesignaleerde problemen op te lossen. De implicaties voor mens en samenleving blijven in het midden, maar de leden en volgers van het WEF worden wel in een bepaalde richting gestuurd. In dit geval een herziening van internationaal handelsrecht. Lezen dus, maar lees ook vooral tussen de regels door.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.