WEF maakt lijst met deelnemers van Davos-bijeenkomst in 2023 bekend

WEF maakt lijst met deelnemers van Davos-bijeenkomst in 2023 bekend

De Zwitserse stad Davos zal volgende week gastheer zijn van 52 staatshoofden en regeringsleiders en bijna 600 CEO’s terwijl het World Economic Forum haar jaarlijkse bijeenkomst in de Alpen organiseert, aldus het bericht de organisatoren dinsdag. Zie onderaan de pagina de volledige lijst met deelnemers.

Forumorganisatoren zeiden dat hun nieuwste line-up voor de elite-bijeenkomst van politieke leiders, zakenmensen, culturele trendsetters en leiders van internationale organisaties problemen zal aanpakken waarmee ‘een verdeelde wereld wordt geconfronteerd vanaf 2023’, met ‘oorlog en conflict, economische druk en klimaatverandering in focus’.

“Het lijdt geen twijfel dat onze 53e jaarlijkse bijeenkomst in Davos zal plaatsvinden tegen de meest complexe geopolitieke en economische achtergrond in decennia”, zei forumvoorzitter Borge Brende, wijzend op uitdagingen zoals de dreiging van een wereldwijde recessie, stijgende energie- en voedselprijzen, en de moeten de opwarming van de aarde beter aanpakken.

“De bijna een jaar durende oorlog van Rusland in Oekraïne en de COVID-19-beperkingen en nu een golf van infecties in China hebben de wereldeconomie helpen verzwakken”.

Brende wees op een “recorddeelname” van 52 staatshoofden en regeringsleiders, waarvan meer dan de helft uit Europa, evenals enkele recent gekozen leiders, waaronder president Yoon Suk Yeol van Zuid-Korea, president Gustavo Petro van Colombia en president Ferdinand Marcos Jr. van de Filippijnen. Er worden bijna 300 ministers verwacht.

De forumvoorzitter zei dat sommige delegaties om veiligheidsredenen hadden gevraagd om de namen van hun deelnemers “niet meteen te delen”. Brende zei bijvoorbeeld dat niet-gespecificeerde delegaties van “hoog niveau” uit China en Oekraïne aanwezig zouden zijn.

De VS zullen worden vertegenwoordigd door functionarissen van de Biden-regering, waaronder presidentiële klimaatgezant John Kerry, hoofd van de nationale inlichtingendienst Avril Haines en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Katherine Tai, evenals verschillende gouverneurs en wetgevers van het congres.

De bijeenkomst biedt een grabbelton van kwesties die zijn besproken in honderden openbare sessies, maar ook in meer geheime achterkamertjes van deals door bedrijfsleiders in de luxe hotels langs de Promenade van Davos, vlakbij het conferentiecentrum waar de bijeenkomst plaatsvindt.

De agenda staat vol met discussies over ideeën, innovaties en het zoeken naar publiek-private samenwerking op het gebied van onder meer energie, klimaat, investeringen, handel, toekomstige technologieën, banen, gezondheid en sociale mobiliteit, – aansluitend op de omstreden agenda 2030.

Het evenement is naast door de lezers van het boek van WEF-topman Klaus Schwab (The Great Reset) ook wereldwijd bekritiseerd om andere reden, namelijk omdat het onderdak biedt aan rijke leidinggevenden die naar Davos reizen in zakenvliegtuigen, om vervolgens ‘klimaatproblemen’ te gaan ‘oplossen’.

Op de openingsdag van de bijeenkomst, maandag, zullen vier figuren uit de kunst en cultuur worden geëerd: kunstenaar Maya Lin, sopraan Renée Fleming en acteurs Idris en Sabrina Dhowre Elba zullen de “Crystal Award” van het forum ontvangen – uitgereikt als erkenning voor kunstenaars die “bruggen slaan”, -bouwers en rolmodellen voor alle leiders van de samenleving.”

Nederland

Deelnemers uit Nederland zijn onder andere representanten van Heineken, ABN AMRO, ING, IKEA en de Universiteit van Leiden. Ook zijn ministers Kasja Ollongren, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Liesje Schreinemacher wederom zeer welkome gasten.

Zie hier volledige de lijst met deelnemers.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.