Welke impact heeft de energiecrisis gehad op de huurmarkten in Nederland?

Welke impact heeft de energiecrisis gehad op de huurmarkten in Nederland?

  • 26/04/2023

In het jaar 2022 was de energiecrisis een veelbesproken onderwerp in Nederland. Het was namelijk een kwestie die niet alleen betrekking had op een enkele groep binnen het land, maar het trof ons allemaal even hard. Voor zo goed als iedereen ging de rekening voor gas en elektra flink omhoog en daar was natuurlijk niemand blij mee. Ondanks dat de overheid in november en december een deel van de rekeningen compenseerde, heeft iedereen het in zijn of haar portemonnee kunnen voelen. Een groep die daarbij specifiek werd getroffen, zijn de huurders. In dit artikel kijken we welke impact de energiecrisis heeft gehad op de huurmarkten.

 

Een woning huren

Als je een huurwoning in Nederland zoekt, kun je bijvoorbeeld terecht op deze website. Daar vind je niet alleen informatie over het aantal kamers in de woning en de totale oppervlakte, maar ook over de prijzen. Soms denk je namelijk een huurwoning te hebben gevonden voor een hele schappelijke prijs, maar vervolgens lees je in de advertentie dat de kosten voor gas, water, licht en internet daar niet bij zitten. Voorheen was dat niet zo’n groot probleem, je kon vaak rekenen op een bedrag tussen de €100 en €200 extra. Vandaag de dag is dat wel anders. Wanneer je nog geen vast contract voor je gas en elektra hebt, kan het zomaar dat je bovenop de huurprijs nog honderden euro’s extra moet rekenen omdat je op dit moment alleen een flexibel contract tegen exorbitant hoge prijzen kunt afsluiten.

 

Het zoeken naar een geschikte huurwoning is hierdoor dus zeker ietsje lastiger geworden. Je kunt er niet meer zonder meer vanuit gaan dat je slechts een beetje bij hoeft te betalen, waardoor het zomaar kan gebeuren dat je je droomwoning moet laten gaan, omdat het niet lukt om een goede deal voor je vaste lasten te vinden. Dit is zeker een probleem dat voorheen nooit aan de orde was.

 

 

Veel gedoe onder studenten

In Nederland wonen veel studenten in een situatie waarbij ze de woning huren van de eigenaar en vervolgens zelf de contracten moeten afsluiten voor gas, water, licht en internet. Op het moment dat de gasprijzen stegen, waren veel van deze studentenwoningen net op het punt gekomen dat zij een nieuw contract moesten afsluiten. In sommige gevallen betekende dat dat de rekening met wel honderden euro’s omhoogging. De eerst zo schappelijke huur die zij betaalden, werd met deze prijsverhoging opeens onbetaalbaar. Als gevolg hiervan moesten zij op een toch al oververhitte markt voor studentenhuisvesting op zoek naar een nieuwe plek.

 

Ook bij de studenten die wel huurden tegen een prijs inclusief alle vaste lasten werd soms een exorbitante huurverhoging doorgevoerd. De huisbaas deed dit niet uit kwade wil, maar berekende ook alleen de nieuwe prijzen voor het gas- en energiecontract door. Wettelijk gezien was hier niks aan te doen en de energiecrisis kwam zo onverwachts dat er van tevoren ook geen wet- en regelgeving voor gemaakt was.

 

Huurachterstanden

Door de plotselinge stijging in woonlasten hebben veel mensen een achterstand opgelopen. Dit zijn met name de mensen die ook voor de stijging van de kosten al moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij hadden simpelweg niet de financiële ruimte om maandelijks nog eens een paar honderd euro extra uit te geven. Zo hebben ze bijvoorbeeld de kosten voor gas, water en licht of de huur niet (volledig) kunnen dekken, waardoor ze nu een achterstand oplopen.

 

Voor deze gevallen zijn inmiddels wel afspraken gemaakt. De grootste verhuurdersorganisaties van Nederland, die samen ongeveer 80% van de huurwoningen in Nederland vertegenwoordigen, hebben afgesproken dat huisuitzettingen als gevolg van een betalingsachterstand zo veel mogelijk zullen worden voorkomen. Ook werden er vanuit individuele gemeentes en stichtingen hulplijnen opgezet waar huurders naartoe konden bellen op het moment dat ze een huurachterstand aan zagen komen, waardoor ze zo snel mogelijk geholpen konden worden.

 

 

Heeft de energiecrisis dan helemaal niks goeds gedaan voor de huurmarkt in Nederland?

Voor alsnog is dit bericht vrij negatief, maar gelukkig is er ook nog een gouden randje. Huurders zijn tijdens de energiecrisis namelijk veel creatiever geworden als het aankomt op het verduurzamen van hun eigen huis. Dingen die je makkelijk en goedkoop in een huurhuis kunt toepassen, zoals tochtstrips en radiatorfolie, werden in grote getalen ingeslagen en toegepast. Ook is iedereen veel bewuster geworden van het energie en gasverbruik in huis, in heel 2022 zat het verbruik van gas op het laagste punt in 50 jaar. De verwachting is dat dit bewustzijn blijvend is en dat mensen ook in de jaren zonder energiecrisis beter zullen nadenken over hun verbruik.

 

Daarbij zijn veel steden, waaronder Utrecht, bezig met het verduurzamen van hun woningaanbod. Nieuwe huurwoningen die worden gebouwd, mogen bijvoorbeeld geen gasaansluiting meer hebben, maar worden op een veel milieuvriendelijker warmtenet aangesloten. Voor huurders zal dit tot gevolg hebben dat hun maandelijkse lasten veel lager liggen en dat ze niet worden getroffen door prijsstijgingen als gevolg van gastekorten.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.