Welke politieke partijen doen mee aan 2G?

Welke politieke partijen doen mee aan 2G?

De 2G-regel staat in het middelpunt van de belangstelling. Wanneer dat breed wordt ingevoerd, kunnen ongevaccineerden met een negatief testbewijs naast cafés en theaters mogelijk ook diverse winkels en hun werkplek niet meer bezoeken. De ogen zijn gericht op het Tweede Kamerdebat van dinsdagmiddag om in te schatten hoe de komende vrijheidsbeperkingen vorm krijgen.

Voor een officiële uitrol van 2G-beleid moet er eerst een wetsvoorstel zijn waarover gestemd zal worden door de Tweede Kamer. In de media wordt gekeken welke partijen het 2G-systeem mogelijk steunen. De ChristenUnie, coalitiepartner van het demissionaire Kabinet, kan mogelijk dwarsliggen. Niet omdat ze terug willen naar een 3G-systeem maar naar 1G voor plekken ‘waar de risico’s groot zijn’ zoals bij grote evenementen. Iedereen zou daarvoor een PCR-test moeten doen.

Jurist Kim Boon vindt het een stap vooruit. Omdat iedereen getest zal moeten worden, is er geen sprake meer van uitsluiting. Ze schrijft op Twitter: ‘Daar trekt ChristenUnie dus de grens: 2G. Tegen uitsluiting van ongevaccineerden. Chapeau.’

De Volkskrant bericht over de rol van de PvdA. De partij kan met negen zetels een belangrijke rol spelen. In een interview zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken dat ze open staat voor een 2G-model maar een uitzondering wil voor  overheidsgebouwen, essentiële winkels en op het werk. Over het laatste zegt ze dat de inkomsten van mensen niet afhankelijk mogen zijn van het al dan niet hebben van een vaccinatie.

Met de open houding van de PvdA ten opzichte van het 2G model is de kans  groter geworden dat een Kamermeerderheid voor zal stemmen zodra het wetsvoorstel gereed is. Dinsdagmiddag om 15:00 debatteert de Tweede Kamer alvast over het onderwerp. Tunuhan Kuzu, Tweede Kamerlid voor DENK, ziet de bui al hangen en beklaagt zich over de meegaande houding van de PvdA: ‘Met de PvdA in de oppositie, hebben Mark en Hugo (Mark Rutte en Hugo de Jonge, respectievelijk demissionair minister-president en demissionair minister van Volkgsgezondheid, red.) geen coalitie meer nodig.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.