Wetgevers willen Bolsonaro uit de VS hebben

Wetgevers willen Bolsonaro uit de VS hebben

Leden van het Democratisch Congres hebben er bij de Amerikaanse autoriteiten op aangedrongen de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro uit te leveren aan zijn thuisland, nadat zijn aanhangers zondag regeringsgebouwen in de hoofdstad Brasilia hadden bestormd.

Bolsonaro woont naar verluidt in de buurt van Orlando, Florida, sinds hij in december Brazilië ontvluchtte en weigerde deel te nemen aan de ceremoniële overdracht van de presidentiële sjerp aan zijn opvolger, Luiz Inacio Lula da Silva.

In een gesprek met Jim Acosta van CNN riep de Texas-democraat Joaquin Castro het Witte Huis en de lokale autoriteiten in Florida op om te overwegen de “gevaarlijke” Bolsonaro terug te sturen naar Brazilië.

Bolsonaro “zou moeten worden uitgeleverd aan Brazilië”, vertelde Castro aan CNN, die hem omschreef als een autoritair persoon die het “[Donald] Trump-draaiboek” gebruikte om “binnenlandse terroristen te inspireren om te proberen de regering over te nemen”.

Zijn boodschap komt nadat duizenden aanhangers van Bolsonaro zondag door de Braziliaanse hoofdstad marcheerden en beweerden dat de presidentsverkiezingen van oktober gecompromitteerd waren. De demonstranten, die volhielden dat er bij de verkiezingen een aantal onregelmatigheden waren bij het stemmen, bestormden uiteindelijk het Braziliaanse congres, het Hooggerechtshof en het presidentiële Planalto-paleis.

Bolsonaro heeft herhaaldelijk ontkend enige betrokkenheid bij de onrust te hebben en benadrukt dat hij alleen vreedzame demonstraties steunt, die “deel uitmaken van de democratie”.

De onlangs ingehuldigde Braziliaanse president Lula da Silva heeft herhaaldelijk naar zijn voorganger verwezen als een “genocidist”, terwijl de regering-Joe Biden en andere Amerikaanse functionarissen hem hebben vergeleken met de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

“Hij gebruikte in feite het Trump-draaiboek om binnenlandse terroristen te inspireren om te proberen de regering over te nemen”, vertelde Casto aan CNN, waarbij hij beweerde dat de protesten op zondag deden denken aan de Capitol Hill-rellen van 6 januari 2020.

De vertegenwoordiger van New York, Alexandria Ocasio-Cortez, heeft ook meegewogen door op Twitter te schrijven dat de protesten in Brazilië dezelfde waren als de “fascistische bewegingen” die naar verluidt door Trump waren georkestreerd toen hij weigerde de verkiezing aan Biden toe te geven.

Soortgelijke standpunten werden ook geuit door vertegenwoordigers Mark Takano uit Californië en Ilhan Omar uit Minnesota, die beiden de rellen een “aanval” op de democratie noemden.

Zondagavond, na urenlange schermutselingen en honderden arrestaties, slaagde volgens verschillende mainstream-nieuwsbronnen de oproerpolitie erin de regeringsgebouwen weer onder controle te krijgen met behulp van traangas en waterkanonnen. De politie zou hebben gemeld dat er minstens 300 mensen waren vastgehouden en de minister van Justitie waarschuwde dat de arrestaties de hele nacht zouden doorgaan, terwijl de autoriteiten iedereen proberen te identificeren die betrokken is bij wat hij een daad van “terrorisme” en een poging tot “staatsgreep” noemde.

Toch was er duidelijk op beelden te zien hoe verschillende politie-agenten en auto’s juist meededen aan de protesten:

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.