Wie zijn de 12 grootste ‘Desinformatie Superspreaders’ van 2021?

Wie zijn de 12 grootste ‘Desinformatie Superspreaders’ van 2021?

Verzin het maar: van de beste albums en boeken tot meest populaire gerechten van het jaar, alles is terug te vinden in eindejaarslijstjes die traditiegetrouw verschijnen rond de kerstdagen. Maar al gehoord van het Dozijn Desinformatieverspeiders?

Het Center for Countering Digital Hate (CCDH) zet zich naar eigen zeggen in ‘voor een online wereld zonder haat en misinformatie.’ In maart publiceerde ze een lijst van twaalf anti-vaxxers ‘om het publiek te wijzen op de gevaarlijke agenda van invloedrijke anti-vaxxers.’ Zij bereiken via hun websites en mediakanalen wereldwijd vele mensen en zijn volgens het CCDH ‘verantwoordelijk voor 65 % van anti-vaccin content op Twitter en Facebook.’

Het rapport werd in de zomer van dit jaar aangehaald door Jennifer Psaki, perschef van het Witte Huis en kreeg aandacht op diverse mediakanalen, van The New York Times tot CBS.

Het CCDH presenteert zich als een organisatie Voor de Goede Zaak (open kennisuitwisseling en debat vanuit respect) maar volgens Joseph Mercola, de ‘nr. 1 verspreider van misinformatie’,  auteur van vele boeken op het gebied van gezondheid en van ‘The Truth About Covid-19‘, ligt dat anders*: ‘Ik twijfel er niet aan dat het CCDH is opgericht voor politieke karaktermoord,’ stelde Mercola zelf afgelopen augustus. Hij linkt de club aan de Zwitserse miljardair en Arabella.

De werkwijze daarvan is dubieus volgens Mercola, die een artikel van Influence Watch aanhaalt: ‘Arabella wordt door Influence Watch omschreven als een adviesbureau dat zich bezighoudt met de strategie, verdediging, investering en management van linkse non-profits en individuen met een groot budget. Het wordt vaak bekritiseerd als een systeem van politieke financiering, waar de identiteit van donoren geheim blijft.’

Het is niet duidelijk hoeveel effect de actie van CCDH uiteindelijk gesorteerd heeft. Partijen zoals Facebook en Twitter zijn aangesproken op hun ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid’ om het platform van onderstaande personen te beperken. Aan de andere kant: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’, is een veelgehoorde uitspraak. Hieronder de kant-en-klare ranglijst met zogeheten ‘superspreaders van desinformatie’ om zelf op onderzoek uit te gaan en te kijken wat de influencers te zeggen hebben.

1. Joseph Mercola

2. Robert F. Kennedy Jr.

3. Ty & Charlene Bollinger

4. Sherri Tenpenny

5. Rizza Islam

6. Rashid Buttar

7. Erin Elizabeth

8. Sayer Ji

9. Kelly Brogan

10. Christiane Northrup

11. Ben Tapper

12. Kevin Jenkins

*In augustus 2021 kondigde de populaire Dr. Mercola aan dat hij zijn bijdragen op het internet binnen telkens binnen 48 zal verwijderen. Hij zei onder meer: ‘Ik heb nooit gedacht dat de zittende president van de Verenigde Staten publiekelijk twaalf  Amerikanen zou aanwijzen als staatsgevaarlijk, als ware het een McCarthy-esque heksenjacht. Zoals u weet, werd ik bovenaan deze lijst geplaatst.’

Om vervolging voor te zijn nam hij daarop zelf de maatregel zijn content via nieuwsbrieven te blijven verspreiden maar dat deze binnen 48 uur van zijn website zou worden verwijderd. Via alternatieve kanalen en downloads van PDF’s vertrouwt Mercola erop dat de inhoud alsnog zijn weg vindt naar het grote publiek. Vandaar dat de citaten van de osteopaat en ondernemer in dit artikel van een andere site komen, in dit geval van het blog ‘Undercurrents’.

 

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.