WikiLeaks-document BEWIJST: VS wisten dat NAVO-uitbreiding een oorlog tussen Rusland en Oekraïne zou veroorzaken (video)

WikiLeaks-document BEWIJST: VS wisten dat NAVO-uitbreiding een oorlog tussen Rusland en Oekraïne zou veroorzaken (video)

Via WikiLeaks is een vertrouwelijk document, getiteld ‘Nyet means nyet: Russia’s NATO Enlargement Redlines’, van februari 2008 aan het licht gekomen. Het document is geclassificeerd door William J. Burns, een Amerikaans diplomaat die sinds maart 2021 de functie Director of Central Intelligence Agency bekleedt. In het document doet hij verslag van zijn meeting met Sergey Viktorovich Lavros, Russisch diplomaat en sinds 2004 Minister van Buitenlandse Zaken van Rusland. Uit het verslag wordt duidelijk dat de NAVO wist dat verdere uitbreiding richting het Oosten Rusland zou forceren om ‘in te grijpen’.

In de introductie van het het document staat het volgende:

“Geclassificeerd door: ambassadeur William J. Burns. Redenen 1.4 (b) en (d).”

“1. (C) Samenvatting. Na een stille, eerste reactie op het voornemen van Oekraïne om te streven naar een NAVO-lidmaatschapsactieplan (MAP) op de top van Boekarest (ref. A), hebben minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en andere hoge functionarissen een krachtig verzet betuigd. Hierbij benadrukten zij dat Rusland verdere uitbreiding naar het oosten als militaire dreiging zou beschouwen.

“De NAVO-uitbreiding, met name naar Oekraïne, blijft een “emotionele en neuralgische” kwestie voor Rusland, maar strategische beleidsoverwegingen liggen ook ten grondslag aan sterke oppositie tegen het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne en Georgië. In Oekraïne omvat dit de vrees dat de kwestie het land mogelijk in tweeën zou kunnen splitsen, wat zou leiden tot geweld of zelfs een burgeroorlog, waarbij Rusland geforceerd wordt om in te grijpen.”

“Bovendien blijven de GOR [red: Government of Russia] en experts beweren dat het Oekraïense NAVO-lidmaatschap een grote impact zou hebben op de Russische defensie-industrie, de Russisch-Oekraïense familiebanden en de bilaterale betrekkingen in het algemeen. In Georgië vreest de GOR aanhoudende instabiliteit en “provocerende acties” in de separatistische regio’s. Einde samenvatting.”

In sectie 2 van het document staat vervolgens het volgende:

“MFA: NAVO-uitbreiding “Potentiële militaire bedreiging voor Rusland”.”

“2. (U) Tijdens zijn jaarlijkse evaluatie van het buitenlands beleid van Rusland van 22-23 januari (ref. B), benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dat Rusland de verdere oostelijke uitbreiding van de NAVO, met name naar Oekraïne en Georgië, als een potentiële militaire bedreiging moest beschouwen. Hoewel Rusland verklaringen uit het Westen zou kunnen geloven dat de NAVO niet tegen Rusland was gericht, moesten ze, wanneer men keek naar recente militaire activiteiten in NAVO-landen (vestiging van Amerikaanse voorwaartse operatielocaties, enz.), niet worden beoordeeld op basis van hun intenties, maar op potentieel [red: ‘Wat de NAVO zou kúnnen doen’].”

Onderstaande video gaat in op de inhoud van het document, het doel en wat dit betekent in de context van de huidige situatie omtrent Rusland, Oekraïne en de NAVO.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.