Wist je dat Botox echt tegen hoofdpijn en migraine helpt?

Wist je dat Botox echt tegen hoofdpijn en migraine helpt?

  • 01/11/2022

Het is geen fabeltje, maar echt waar: botox kan als medicatie worden gebruikt tegen hoofdpijn en migraine. Althans, niet voor mensen die af en toe eens (hormonaal) last hebben van een migraine aanval, maar wel voor patiënten met serieuze hoofdpijnklachten. Denk hierbij aan chronische migraine, spierspanningshoofdpijn of een mengbeeld hiervan waarbij je als persoon zo’n 15 dagen per maand last hebt van zware hoofdpijn en andere vervelende bijwerkingen. In dat geval kan een botox behandeling uitkomst bieden. Hoe dit precies werkt, leggen we je hieronder uit.

Botox tegen migraine

Zo’n 2 miljoen Nederlanders lijden aan migraine, een deels aangeboren hoofdpijnaandoening die gepaard kan gaan met misselijkheid, braken en een overgevoeligheid voor licht en geluid. Onderzoek heeft nog niet kunnen aantonen waardoor migraine precies ontstaat, maar het heeft hoogstwaarschijnlijk een genetische oorzaak, aangeboren dus. Daarnaast is uit verschillende studies gebleken dat botox tegen migraine helpt. En waarom dat precies is, daar zijn onderzoekers het eigenlijk nog altijd niet over eens, maar patiënten die behandeld worden met botox tegen migraine zien wel een duidelijke afname van hun klachten. Sommigen hoeven er zelfs minder of helemaal geen medicatie meer naast gebruiken om hun migraine tegen te gaan, fantastisch toch?

Botox, een multifunctioneel wondermiddeltje

Botox, ook wel Botuline Toxine genoemd,  is een krachtige spierontspanner die in de cosmetische wereld wordt gebruikt om fronsrimpels, kraaienpootjes en voorhoofdsrimpels tegen te gaan. Botox wordt echter ook toegepast in de medische sector om aandoeningen met een verhoogde spierspanning te verminderen, zoals overmatig zweten en tandenknarsen. En patiënten met migraine, spierspanningshoofdpijn of een mengbeeld hiervan, kunnen dus ook baat hebben bij het gebruik van botox. Eigenlijk kan je dus wel zeggen dat botox een multifunctioneel wondermiddeltje is!

Botox behandeling bij migraine: hoe werkt het?

Bij een botox behandeling tegen migraine wordt op verschillende plaatsen in het hoofd en nek kleine hoeveelheden Botuline Toxine ingespoten door middel van een injectie met een zeer fijne naald. Om te bepalen waar die injecties precies moeten komen, vindt er bij de arts eerst een intakegesprek plaats waarbij de lokalisatie en ernst van de klacht zo goed mogelijk in kaart wordt gebracht. In sommige gevallen is een behandeling van bijvoorbeeld de fronsspier voldoende voor een duidelijke afname van de klachten. Wanneer een patiënt ernstige migraineklachten heeft, worden de injecties vaak op meerdere plaatsen in het gezicht, op het hoofd en in de nek geplaatst. Ongeveer driekwart van de patiënten met migraine, spierspanningshoofdpijn of een mengbeeld hiervan hebben baat bij het gebruik van Botuline Toxine. Met een duidelijke afname van de klachten en vermindering van medicatie tegen migraine als langdurig resultaat.

Hoe lang blijft botox werkzaam?

Botox blijft drie tot zes maanden aanwezig in het lichaam. Hierna is het effect van Botox volledig uitgewerkt, niet alleen tegen rimpels maar ook tegen migraine. Voel je een afname van hoofdpijnklachten en ben je tevreden over het resultaat, dan kan je een herhaalbehandeling inplannen. Overigens uit migraine zich bij iedereen weer anders, en reageert iedere patiënt weer anders op een botoxbehandeling tegen deze aandoening. Het is dan ook wel wijs om te zeggen dat de duur en het resultaat van een botoxbehandeling tegen migraine verschillend is per persoon. Daarnaast kan regelmatige herhaling van de behandeling de duur van het effect verlengen.

Botox tegen rimpels en migraine tegelijkertijd?

Wat overigens wel een fabeltje is, is dat een anti rimpel behandeling met Botuline Toxine als extra bijwerking heeft dat ook migraine als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dit is absoluut niet waar! Het zijn twee verschillende behandelingen. Bij een botox behandeling tegen migraine worden andere spiergroepen ingespoten met andere doseringen dan wanneer botox gebruikt wordt om rimpels te verminderen. Twee vliegen in één klap, gaat hier dus helaas niet altijd op.

Is een botox behandeling tegen migraine wel veilig?

Mits een botox behandeling wordt uitgevoerd door een BIG-geregistreerd arts die regelmatig deze behandelingen uitvoert en zijn of haar kennis bijhoudt met nascholing en trainingen, mag je er zeker van zijn dat een botox behandeling tegen migraine veilig is. Daarnaast valt Botuline Toxine onder de geneesmiddelenwet waardoor het uitgebreid getest is geweest voordat het als behandeling ingezet mocht worden. Toch nog vragen of bezorgdheden? Laat je goed informeren tijdens een intakegesprek bij een gerenommeerde botox kliniek.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.