You’ll own nothing, and be happy? Ingrijpend hypotheekplan voor Australische huiseigenaren

You’ll own nothing, and be happy? Ingrijpend hypotheekplan voor Australische huiseigenaren

Anthony Albanese, leider van de Australische Labor partij (ALP), wil het voor duizenden Australiërs makkelijker maken om een huis te kopen. Voor veel inwoners van het land Down Under klinkt het aantrekkelijk: zij kunnen fors besparen op hun kosten en zo dan toch een eigen huis bezitten, iets wat voor veel Australiërs momenteel buiten bereik ligt. Hoewel, bezitten? De overheid zal maximaal veertig procent van de hypotheek voor zijn rekening nemen. Daarmee komt het door het World Economic Forum gepropageerde toekomstbeeld van You will own nothing, and you will be happy een stuk dichterbij, menen critici.

De regeling, genaamd Help to Buy, is ontworpen om Australiërs te helpen een huis te kopen met een kleinere aanbetaling, een kleinere hypotheek en kleinere hypotheekaflossingen. In Australie zijn de huizenprijzen de laatste jaren flink gestegen en dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen moeten huren, iets wat met hoge huren ook niet eenvoudig is. De overheid zal volgens het voorstel tot veertig procent van de prijs bijdragen en vervolgens dat deel van het onroerend goed bezitten. De eigenaar zou dan het overheidsbelang kunnen afkopen.

Bij verkoop zal de overheid haar deel weer opeisen en delen in de winst (in het geval daar sprake van is bij doorverkoop). Critici wijzen erop dat met deze regeling de overheid een stevigere balans kan overleggen terwijl burgers afhankelijker worden van de overheid. Onderstaand filmpje legt kort en krachtig uit waarom het recht op (land)bezit zo belangrijk is: ‘Eigendomsrechten zijn mensenrechten.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.