Zeg het met een handtas

Zeg het met een handtas

  • 06/07/2022

‘Zeg het met een tas’ of ‘zeg het met een handtas’ lijkt een vreemde uitspraak. Toch zit hier een kern van waarheid in als we kijken naar de geschiedenis. We gaan daarvoor terug naar de jaren tachtig. Naar de eerste vrouwelijke Britse premier, die haar woorden kracht bijzette met haar handtas. Over Margareth Thatcher en handbagging. 

 

Wijlen premier van Engeland Margareth Thatcher gebruikte haar handtas als instrument om haar speeches nog indrukwekkender te maken dan ze al waren. Ze sprak niet alleen in klare taal, maar gebruikte tevens haar stevige fraaie handtas om mee in het rond te zwaaien. Soms sloeg ze ermee op de katheder om woorden kracht bij te zetten en mensen bij de les te houden. Het werkte als een trein.

 

Politici werden met haar handtas figuurlijk om de oren geslagen

 

Haar lichaamstaal en het gebruik van haar handtas werden haar handelsmerk en dit kreeg zelfs een naam: ‘handbagging’. In de jaren tachtig van de vorige eeuw haalde deze eerste vrouwelijke premier van Engeland hier het woordenboek mee. De zogenoemde Iron Lady die van 1979 tot 1990 regeerde, zei waar het op stond. Zoals gezegd wist ze dat met haar zorgvuldig gekozen outfit en bijpassende handtas nog verder te benadrukken. Sommige politici werden er symbolisch mee om de oren geslagen, oftewel handbagged.

 

Ze droeg vooral klassieke tassen van een hoge kwaliteit. Een vrouwelijke Valentino tas had haar ook niet misstaan. Tassenmuseum Hendrikje, het enige Nederlandse tassenmuseum dat helaas niet meer bestaat, wist ooit een tas van Thatcher in de collectie op te nemen, aangekocht via een veiling van het bekende Londense veilinghuis Christie’s. Thatcher droeg deze tas in 1984 op Camp David, waar zij een bezoek bracht aan president Reagan van de Verenigde Staten. Ze staat er ook mee op de foto, toen ze in 1981 haar ambtswoning op Downing Street 10 binnenging.

 

Thatcher droeg haar handtas kordaat in haar handen

 

Het mag duidelijk zijn dat Thatcher geen type was voor een crossbody tas zoals we die tegenwoordig wel dragen. Ze had geen sportieve aspiraties, wel bestuurlijke. Ze droeg haar compacte handtas stijlvol over haar onderarm of kordaat in haar handen. Elegant en vrouwelijk, maar altijd met die krachtige eigenzinnige uitstraling. Ze stond fier rechtop met de schouders recht en keek met een vastberaden blik de wereld in. Wie doet dat haar tegenwoordig nog na.

 

Telefoontasje was niet aan Thatcher besteed

 

Het is een totaal andere uitstraling dan politici zonder tas of met slechts een telefoontasje als handig en functioneel accessoire. Niets mis mee, maar de manier waarop Thatcher haar handtas droeg, wordt zelden nog geëvenaard. Laat staan dat er mee in het rond gezwaaid wordt. Het maakt Thatcher tot een unieke persoonlijkheid, of je nu voor of tegen haar politieke kleur was.

 

Thatcher overleed in 2013, maar staat nog altijd bekend om haar krachtige manier van regeren. Ze was zowel geliefd als gehaat, maar was even immens populair nadat ze er in 1982 voor zorgde dat de (Britse) Falklandeilanden op de Argentijnen heroverd werden.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Comments are closed here.

Logo
Meediscussiëren? Word lid!
Alleen als lid kun je reageren op artikelen. Word lid, wees onderdeel van de discussie en geniet van vele andere voordelen!
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.