Zelensky-assistent bevestigt dat Oekraïne Russische topgeneraal probeerde te vermoorden

Zelensky-assistent bevestigt dat Oekraïne Russische topgeneraal probeerde te vermoorden

De strijdkrachten van Kiev hebben geprobeerd de Russische chef van de generale staf, Valery Gerasimov, te vermoorden tijdens een bezoek aan de frontlinies in Oekraïne, heeft Alexey Arestovich, een senior assistent van de Oekraïense president Vladimir Zelensky, toegegeven.

Arestovich gaf commentaar op een rapport van de New York Times op zaterdag waarin werd beweerd dat Washington, dat Oekraïne steunt in het conflict met Rusland, Kiev in april probeerde over te halen de Russische topcommandant niet aan te vallen.

De bronnen van de krant beweerden dat de VS de informatie over het mogelijke geplande bezoek van Gerasimov aan de frontlinies voor de regering van Zelensky hadden verborgen, uit vrees dat een aanval op een waardevol Russisch bezit een directe militaire confrontatie tussen Russische en Amerikaanse troepen zou kunnen uitlokken.

De Oekraïners hoorden echter via hun eigen kanalen van de reis van de commandant. “We hebben gezegd dat ze het niet moesten doen. We hadden zoiets van: ‘Hé, dat is te veel’, ‘zei een hoge Amerikaanse functionaris tegen de NYT. Kiev beschoot nog steeds de posities waar Gerasimov zou hebben gezeten, maar de generaal had volgens de krant geen last van de ‘aanval’.

De krant beweerde dat de VS op de hoogte waren van mogelijke plannen voor Gerasimov om de frontlinies te bezoeken en besloten de informatie voor Oekraïne achter te houden, uit angst dat Kiev zou proberen de generaal te vermoorden, wat mogelijk een conflict tussen de VS en Rusland zou kunnen veroorzaken, legde de NYT uit.  Het Oekraïense leger had naar verluidt toch de informatie over de plannen van Gerasimov verkregen.

‘Laten we een vreselijk mysterie ontrafelen. Gerasimov was in Izium en we schoten op Gerasimov. ‘Het is gebeurd’, zei de assistent van Zelensky zondag in een YouTube-interview met de Russische activist Mark Feygin.

Kiev trof het Russische gevechtshoofdkwartier dat werd bezocht door de chef van de generale staf, maar Gerasimov was al vertrokken toen de beschietingen plaatsvonden, beweerde Arestovich.

Izium is een stad in de regio Kharkov in het noordoosten van Oekraïne, die tussen april en september onder controle stond van de Russische strijdkrachten.

Moskou heeft nooit officieel bevestigd dat Gerasimov in april naar Oekraïne is afgereisd. Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft de commandant pas begin juli een bezoek gebracht aan de Russische troepen aan het front.

Op vrijdag was Gerasimov een van de beste Russische defensiefunctionarissen die een ontmoeting met Vladimir Poetin bijwoonde en aan de president rapporteerde over de voortgang van de militaire operatie van Moskou in Oekraïne.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.