Zelensky deelt opnieuw een foto van Oekraïense soldaat met nazi-insignes

Zelensky deelt opnieuw een foto van Oekraïense soldaat met nazi-insignes

De Oekraïense president Vladimir Zelensky heeft via sociale media een foto gedeeld van een soldaat met een symbool dat werd gebruikt door een beruchte Duitse eenheid die burgers doodde in de Tweede Wereldoorlog. Het is niet de eerste keer dat Oekraïense soldaten en paramilitairen worden gefotografeerd met insignes en tatoeages die verband houden met het nazisme.

Zondag plaatste Zelensky verschillende foto’s op zijn Instagram-account, waaronder een afbeelding van een Oekraïense soldaat die in een loopgraaf rust.

De zwart-witte schedel-kop op de linkerschouder van de soldaat is vergelijkbaar met het ’totenkopf’-insigne (doodshoofd) dat wordt gebruikt door de 3e SS-tankdivisie, een elite-eenheid die berucht is vanwege het afslachten van burgers in Frankrijk en het oostfront, waaronder Poolse joden. De eerste commandant van de eenheid, Theodor Eicke, had voor de oorlog het concentratiekamp Dachau geleid.

“Als we de strijd niet stoppen, zal vroeg of laat een verenigde en onafhankelijke staat worden hersteld. Als echte eenheid niet wordt bereikt, gaat de onafhankelijkheid verloren’, schreef Zelensky, die zelf van joodse afkomst is, in een bericht bij de foto’s.

In mei deelde Zelensky een afbeelding van een andere soldaat met de schedelkoplap, die vervolgens werd verwijderd. In oktober werd de Oekraïense president gefotografeerd terwijl hij de frontlinie bezocht en werd geflankeerd door een bewaker die dezelfde patch droeg.

Het Azov-regiment in Oekraïne staat erom bekend strijders te verwelkomen met openlijk nationalistische en neonazistische opvattingen. Het regiment, dat deel uitmaakt van de Nationale Garde, gebruikt de wolfsangel (wolfshaak) – de rune die ook door twee SS-eenheden wordt gebruikt – als officieel symbool. De Anti-Defamation League noemt de totenkopf en de wolfsangel als haatsymbolen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat “denazificatie” een van de redenen is waarom Moskou bijna een jaar geleden een militaire operatie in Oekraïne lanceerde. Hij noemde ook de noodzaak om de bevolking van Donbass te beschermen, evenals het falen van Kiev om de vredesakkoorden van Minsk van 2104-2015 uit te voeren.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.