Zelensky denkt groot: 1 Biljoen dollar nodig voor wederopbouw

Zelensky denkt groot: 1 Biljoen dollar nodig voor wederopbouw

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky schat dat het land ongeveer een biljoen dollar nodig heeft voor de wederopbouw van het land. Dat is een miljoen keer een miljoen, of duizend miljard. Of… een duizelingwekkend getal dat volgens de aan de Trilaterale Commissie gelieerde denktank ‘Center for Strategic and International Studies’ goed besteed zou zijn.

“De reconstructie van ons land zal het meest monumentale economische, technologische en humanitaire project van onze tijd worden,” zei Zelensky vorige week tijdens een oproep aan het volk. Hij schermde met bedrijven die oor hebben naar een aandeel in een wederopbouw en noemde daarnaast landen als Frankrijk, Nederland, de VS en Japan als geïnteresseerde partijen.

Warm maken

Het was een volgende stap in het losweken van ‘hulpgelden’ voor het door oorlog geteisterde land. ZeroHedge wijst op een eerder artikel in The Washington Post waarin werd gepleit voor het genoemde bedrag. In september mocht hij de New York Stock Exchange openen en daar sprak hij van honderden miljarden dollars, oplopend tot meer dan een biljoen over een periode van een kleine tien jaar.

Sentiment

Naast zijn speech voor zijn landgenoten, de bijdrage aan de grote Amerikaanse krant en zijn optreden op Wall Street, deed ook het Center for Strategic and International Studies onlangs een duit in het zakje en noteerde dat de baten van de investering vele malen hoger zullen zijn de kostende kosten. Het stuk speelde niet alleen in op het economische sentiment en refereerde ook aan ‘de prijs van vrijheid.’

In een pleidooi voor meer ‘hulpgelden’ wordt de weerstand daartegen in de VS gebagatelliseerd. Het verzet zou slechts ‘beperkt’ zijn en slechts ‘een paar politieke figuren’ zouden een totaal afwijzend standpunt innemen. De vraag is of dat waar is. De vraag wat er met de miljarden aan (militaire) steun gebeurt, klinkt op meerdere plekken.

Fox News bijvoorbeeld heeft in de regel een goed gevoel voor wat er leeft in de maatschappij. Tucker Carlson, boegbeeld van de zender, noemde Zelensky vorige week nog ‘een witwasser van het geld dat hij eist’ en iemand die helemaal niet op vrede uit is.

Belang

ZeroHedge herinnert de lezer eraan dat de denktank Center for Strategic and International Studies verbonden is aan de Trilaterale Commissie. Wat is het belang van die netwerkorganisatie (lees ook ‘Vergeet het WEF: dit is de belangrijkste netwerkorganisatie’) bij dergelijke grootschalige investeringen?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.