Zelensky: “Russen en Oekraïners zijn broeders”

Zelensky: “Russen en Oekraïners zijn broeders”

“Russen en Oekraïners zijn broeders.” Aldus de Oekraïense president Volodymir Zelensky. Jaren geleden natuurlijk, voordat hij als politiek figuur met de NAVO in aanraking kwam.

In onderstaand fragment spreekt Zelensky over het Russisch sprekende deel van Oekraine in het oosten van het land. “Laat ze met rust,” maant de huidige president zijn kijkers. Een paar tellen later zegt hij dat Russen en Oekrainers broeders zijn. Hij voegt daaraan toe dat hij “Miljoenen, duizenden geweldige mensen in Rusland” kent. “We hebben dezelfde kleur, hetzelfde bloed, daar komt geen taal tussen.”

Context

Waar is dit? De Twitteraar die het filmpje plaatst, geeft weinig context. De letters in beeld zeggen de Westerse kijker weinig, en ook een datum ontbreekt.  Het programma heeft TCH, zo lijkt het. Volgens Wikipedia is TCH een  Oekraïense nieuwszender. Ene Fabrice vraagt zich op Twitter af wat de datum is: ‘Voor of na de Maidan-staatsgreep?’ Ze komt via reacties van andere Twitteraars uit op 24 maart 2014. Dat betekent dus na de gebeurtenissen rond het Maidanplein.

Nathan Xurah brengt nog een element naar voren (zie video onderaan dit artikel): hoe betrouwbaar is het fragment? Met de deep-fake technieken van tegenwoordig zijn mensen relatief makkelijk te misleiden. Het kan nep zijn, het is (nog) niet uit te sluiten. Wie kan echt nog van nep onderscheiden?

Simone Kerseboom, het Tweede Kamerlid voor FVD? Ze geeft in ieder geval een ‘like’ aan de post. Dat doet Whitney Webb ook. De onderzoeksjournaliste van onder andere The Unlimited Hangout heeft een goede reputatie.

Vragen

Ervan uitgaande dat de video inderdaad echt is, en stamt van maart 2014, net na de politieke en maatschappelijke onrust van meer dan acht jaar geleden, wat zegt dit dan over Zelensky?

Hield de comedian en miljonair echt van de Russen? Sprak hij als mens en burger? Sorteerde hij al voor op een politieke toekomst? Is zijn mening over de Russen veranderd of kan hij nog steeds sympathiek tegenover de “miljoenen, duizenden geweldige Russen” staan die niet voor een militaire interventie/oorlog hebben gekozen? Kan iemand ooit nog een eerlijk antwoord verwachten van een van de meest succesvol gedresseerde presidenten in de geschiedenis?

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.