Zelfmoord door Amerikaanse veteranen veel hoger dan gerapporteerd (onderzoek)

Zelfmoord door Amerikaanse veteranen veel hoger dan gerapporteerd (onderzoek)

Amerikaanse militaire veteranen plegen meer dan dubbel zo vaak zelfmoord als het getal dat door de regering wordt gerapporteerd. Namelijk, maar liefst 2,4 keer het percentage dat door overheid wordt genoemd. Dagelijks gaat bij het equivalent van een heel peloton aan voormalige troepen het lichtje uit, heeft een uitgebreid onderzoek onthuld.

Elke dag sterven er gemiddeld 24 voormalige militairen ten gevolge van officieel verklaarde zelfmoorden, 37% meer dan is gemeld door het Amerikaanse Department of Veterans Affairs (VA). Dit is de conclusie van een onderzoek dat zaterdag is vrijgegeven door een non-profitorganisatie genaamd ‘Amerika’s Oorlogspartnerschap’ (AWP). Volgens het onderzoek sterven er gemiddeld elke dag 20 extra veteranen door ‘zelfverwonding’, zoals aan een overdosis drugs.

De VA categoriseert sterfgevallen als gevolg van zelfverwonding doorgaans als accidenteel of onbepaald, maar AWP zei dat dergelijke gevallen die fataal blijken te zijn, meestal opzettelijk zijn. Het onderzoek van de groep, die werd uitgevoerd met de hulp van contractonderzoekers van de University of Alabama en Duke University, was gebaseerd op een “diepe duik” in gegevens van 2014-2018 uit acht staten. De VA rapporteerde in die periode gemiddeld 17,7 zelfmoorden door veteranen per dag.

“Het is verschrikkelijk”, vertelde AWP-president Jim Lorraine aan NBC News. “Ik ben niet alleen zelf een veteraan, maar ook mijn zoon en schoonzoon zitten in het leger, en mijn vrouw is tevens veteraan. Ik ken veel veteranen die zijn omgekomen door zelfmoord.”

AWP speculeerde dat de onder-telling van zelfmoorden door veteranen waarschijnlijk het gevolg was van ‘menselijke fouten’ en andere factoren die ertoe hebben geleid dat veel sterfgevallen verkeerd zijn gecategoriseerd. Uit het onderzoek bleek dat voormalige troepen met minder dan drie jaar dienst het grootste risico lopen om zelfmoord te plegen, en degenen die tijdens hun militaire loopbaan zijn gedegradeerd, plegen 56% meer zelfmoord dan veteranen in het algemeen. Elk jaar extra dienst vermindert de kans op zelfmoord met ongeveer 2%.

Van de verschillende servicetakken hebben veteranen van de kustwacht het hoogste zelfmoordcijfer, gevolgd door de mariniers, het leger, de marine en de luchtmacht, concludeerden de onderzoekers. Deze getallen waren ongeveer hetzelfde betreffende  geslacht en raciale categorieën. Veteranen die samenwonen met een partner, zoals een echtgenoot, hebben bijna 40% minder kans om zelfmoord te plegen.

Een studie van vorig jaar door Brown University wees uit dat meer dan vier keer zoveel Amerikaanse soldaten en veteranen zijn omgekomen door zelfmoord dan tijdens daadwerkelijke gevechten – sinds Amerika’s “War on Terror” begon in september 2001.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.