Zes miljard euro coronaherstelfonds in achterkamertjes verdeeld

Zes miljard euro coronaherstelfonds in achterkamertjes verdeeld

De zes miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds werd achter de schermen alvast verdeeld over ‘relevante en logische’ partijen. Dit terwijl gemeenten, provincies en andere belanghebbenden die een deel van de pot wilden, buiten de deur werden gehouden. De woordvoerder van het ministerie van Financiën vindt het ondertussen niet schimmig: ‘Als iemand een briljant idee heeft’ kan dat heus nog wel worden toegevoegd.’

Follow the Money laat in haar artikel zien hoe de verdeling van de coronaherstelfondsen tot stand komt. Transparant is het niet, laat een lange reconstructie zien. In het kort: in het najaar van 2020 werd bekend dat Nederland aanspraak maakt op zes miljard euro die vanuit de EU vrijkomt in de naam van economisch herstel voor schade die in afzonderlijke lidstaten zou zijn opgelopen door het coronavirus.

Logisch

Tegen het eind van het eerste ‘pandemie’-jaar overleggen mensen binnen het departement van Economische zaken en Financiën over de verdeling van de pot maar dit wordt, met het oog op de naderende verkiezingen van 2021, in de ijskast gezet vanwege een ‘krap tijdspad.’ Wat volgt is een verkenning van ambtenaren van de ministeries over hoe het geld te verdelen. Opvallend hierbij is dat onder andere gemeenten, provincies en universiteiten geen gehoor vinden bij de ambtenarij.

Woningbouworganisatie AEDES, TNO, GasUnie en andere instituten wél. De selectie wordt achteraf verklaard als zijnde een keuze voor ‘logische en relevante’ partijen. De voorstellen werden in de voorbije tijd, buiten het zich van de Tweede Kamer om, overlegd met Brussel en nu ligt er uiteindelijk een voorstel voor de verdeling van twaalf miljard op tafel- het dubbele van het beschikbare budget.

De zaken zijn nog niet beklonken. Uiterlijk april zal Sigrid Kaag, de huidige minister van Financiën, het concept presenteren. Dat is over twee maanden. Vergeleken met het ruime jaar dat de lobby reeds alle ruimte kreeg om achter de schermen haar (groene) ideeën aan te dragen, is dát een krap tijdspad, merkt Follow The Money op.

Stempel

Alles wijst erop dat er ‘alleen nog maar een stempel van goedkeuring’ op het concept van Kaag moet en dat de distributie van het Europees geld al beklonken is. Met gevoel voor klucht citeren de journalisten van het journalistieke platform dan ook de woordvoerder van Financiën tot slot: ‘Als iemand een briljant idee heeft’ kan dat heus nog wel worden toegevoegd.’

Onderzoeksplatform Follow The Money doet onderzoek naar de geldstromen die zijn losgekomen na het Europees coronaherstelfonds in de reeks Recovery Files. Eerder berichtte Café Weltschmerz over het eerste deel van de serie.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.