Ziekenhuissysteem: Orgaantransplantatie uitsluitend na volledige vaccinatie

Ziekenhuissysteem: Orgaantransplantatie uitsluitend na volledige vaccinatie

UCHealth in Colorado weigert in ‘bijna elke situatie’ orgaantransplantaties uit te voeren bij mensen die niet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Het centrum gebruikt als argument hiervoor een onderzoek waaruit zou blijken dat covid-19-patiënten een grotere kans op sterfte te hebben en dat het dus wellicht ‘zonde’ zou zijn van de gedoneerde organen.

UCHealth’s regels voor transplantaten kwamen in het nieuws toen Colorado’s staatsvertegenwoordiger Tim Geitner, die zich eerder al kritisch uitsprak tegenover het ontslaan van ongevaccineerd personeel van het UCHealth, publiekelijk vertelde dat een vrouw uit Colorado Springs een niertransplantatie werd ontzegd, omdat zij niet gevaccineerd was. Geitner noemde deze beslissing ‘walgelijk’ en discriminerend en deelde de brief die deze vrouw van het UCHealth’s transplantatiecentrum van de University of Colorado’s Anschutz Medical Campus ontving in de stad Aurora. De brief die de vrouw ontving impliceerde dat de vrouw werd ‘gedeactiveerd’ op de wachtlijst voor niertransplantaties en dat als zij zich niet binnen 30 dagen zou laten vaccineren tegen het coronavirus, ze geheel van de lijst zou worden verwijderd.

De vrouw, die zich later bekend maakte als Leilani Lutali, vertelde 9News dat ze nu wordt gedwongen een keuze te maken waarbij ze zich op dit moment nog niet comfortabel voelt, als ze wil blijven leven.

Hoewel het UCHealth niet in wilde gaan op specifieke patiënten vanwege privacywetten, heeft zij in een reactie bevestigd dat bijna alle transplantatie-ontvangers en orgaandonors ingeënt moeten zijn tegen het coronavirus, naast de andere vereiste vaccinaties en het voldoen aan de algemene gezondheidseisen. Volgens een woordvoerder van het UCHealth, Dan Weaver, hebben andere transplantatiecentra in de Verenigde Staten vergelijkbare regels of zijn deze in transitie om gelijksoortige regels in te voeren. Zo staat ook op de website van the University of Washington, met betrekking op haar medische centra het volgende bij de FAQ:

‘Do I have to be vaccinated against COVID-19 to receive a solid organ transplant (heart, kidney, liver, lung)?

Yes. You must be fully vaccinated prior to your procedure unless you have a specific medical exception that prevents you from getting the vaccine.’

Meer dan een derde van de VS is nog ongevaccineerd en volgens The Washington Post illustreert deze nieuwe regelgeving de groeiende consequenties voor deze grote groep mensen. Volgens de WP glijden we hierdoor steeds meer af naar een controversieel terrein: het gebruik van immunisatie-status om te beslissing wie gelimiteerd wordt in het gebruik van medische hulp. Het is nog onduidelijk of in Nederland gelijksoortige regels ingevoerd gaan worden.

 

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.