Ziet talkshowhost overname Twitter door Musk niet zitten? “Controle over wat mensen denken is ónze taak”

Ziet talkshowhost overname Twitter door Musk niet zitten? “Controle over wat mensen denken is ónze taak”

“Hij krijgt dan controle over wat mensen denken, maar dat is onze taak.” Dat zou Mika Brzezinski, presentatrice van ‘Morning Joe’ van MSNBC gezegd hebben naar aanleiding van het bod van Elon Musk op Twitter. Maar dat is niet zo. De opmerking dateert van 2017 en het ging destijds niet over Musk maar over Trump. Toch blijft het commentaar twijfelachtig.

“Het gevaar is dat hij de media probeert te ondermijnen, zijn eigen feiten verzint. Het zou kunnen dat hij, terwijl de werkeloosheid groeit en de economie in het slop raakt, zelfs controle krijgt over wat mensen denken” zei Brzezinski half februari 2017 in het programma ‘Morning Joe’ op de Amerikaanse televisie. So far so good, een plausibel argument ten tijde van het presidentschap van Trump. De oud-president regeerde volgens vele critici via Twitter en ja, dat heeft zijn nadelen en beperkingen.

Maar dan komt het. “Dat is onze taak,” zegt ze in een moeite door. Verspreekt ze zich? Ze verduidelijkte later via Twitter haar uitspraak: ‘Vandaag zei ik dat het de taak is van de media om Trump ervan te weerhouden zijn eigen feiten te fabriceren, níet dat de media moeten bepalen wat mensen moeten denken.’

Sturing

Hieronder het filmpje dat op social media circuleert, waarbij de indruk wordt gewekt dat Brzezinski en haar collega het over de directeur van Tesla en SpaceX hebben.

Bezos en Musk

Brzezinski kan haar uitspraken toelichten en AP News kan in sneltreinvaart de geruchten rond Musk en de talkshowhost ontkrachten, media spelen ontegenzeggelijk een rol in hoe mensen denken. Onderstaand screenshot van Business Insider laat dat duidelijk zien: toen de steenrijke Amazon-oprichter Jeff Bezos in 2013 het gerenommeerde Washington Post kocht, sprak het zakenblad van ‘een fascinerende culturele transitie in Amerika.’ Bijna tien jaar later wordt Elon Musks poging om Twitter te kopen neergezet als een ‘huiveringwekkend gevaar.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.