Zihni Özdil: ‘Enige land waar adel in opstand komt tegen volk is Nederland’

Zihni Özdil: ‘Enige land waar adel in opstand komt tegen volk is Nederland’

‘De Nederlandse elite is een karikatuur geworden van het Franse Ancien Régime.’ Dat schrijft Zihni Özdil. Waarom denkt de historicus dat?

De Elsevier-columnist haalt ten eerste het optreden van Barbara Baarsma aan, die ‘lekker de verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis privatiseert en overhevelt naar de burgers.’ Volgende ‘slachtoffer’ is Sigrid Kaag, die ’te midden van een enorme inflatiecrisis’ zwijgt over hoe de armen te helpen maar wel een ’tweet de wereld in stuurt over dat ze hoopt dat Beiroet in Libanon weer zal herrijzen.’

Özdil stelt vast: ‘progressief Nederland verliest zich in het uitschelden van het volk als ‘domrechts’ of ‘boven hun stand levend’. Dat is geen toeval. Het enige land in de wereld waar de adel in opstand komt tegen het volk is Nederland.’

Breed gedragen

Is het een breed gedragen standpunt ten aanzien van de heersende klasse, ligt het er zo dik bovenop, dat het wereldbeeld van mensen zoals Baarsma en Kaag totaal niet meer aansluit op dat van ‘de gewone man’? Of is Özdil er extra gevoelig voor omdat hij een tijd(je) Tweede Kamerlid was voor GroenLinks? De sektarische opvattingen in de partij waren voor hem (deel van de) reden om de partij te verlaten.

Café Weltschmerz maakte een paar dagen geleden in ieder geval ook de vergelijking met het Ancien Regime, met Baarsma als moderne Marie Antoinette. Meer observaties van de gastheer van Zihnigasten zijn in dit artikel terug te vinden.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.