Zijn komende verkiezingen reden van wijzigingen coronabeleid?

Zijn komende verkiezingen reden van wijzigingen coronabeleid?

Het coronabeleid lijkt iets te gaan afnemen in vrijheidsbeperking. ‘Haagse bronnen’ beweren volgens de NOS dat de coronapas wordt afgeschaft, en dat het mondkapje en de anderhalvemeter-regel verdwijnen. RTL Nieuws spreekt daar niet over maar benadrukt de verruimde openingstijden voor de horeca.

De persconferentie is pas aanstaande dinsdag, maar het lijkt erop dat de boodschap ervan steeds eerder bekend wordt. Alleen Ernst Kuipers, minister van VWS, zal volgende week tekst en uitleg geven over veranderende regelgeving. Minister-president Mark Rutte zal er niet bij zijn, wat hem vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen ‘wel goed uitkomt.

Belang van Nederland-voorman Wybren van Haga reageert positief maar met voorbehoud op de verwachte verandering van coronabeleid: ‘Het lijkt erop dat er een einde komt aan een groot deel van de coronamaatregelen. Geen anderhalve meter afstand, horeca langer open en geen discriminerende coronapas. Goed nieuws! Maar BVNL juicht niet te vroeg. We moeten onvoorwaardelijk en voor altijd open.’

RTL Nieuws schrijft over verruimde openingstijden voor de horeca, waar ‘met controle op het coronatoegangsbewijs de anderhalve-meter en de verplichte zitplaats kan worden losgelaten.’ Heeft van Haga veel te vroeg gejuicht? De coronapas verdwijnt niet, denkt Thierry Baudet. Het gezicht van Forum voor Democratie verwijst daarvoor naar het verzoek van Kuipers om extra geld voor corona-apps.

Baudet deelt op Twitter: ‘Als je 29 miljoen extra wil om de coronapas in 2022 in de lucht te houden, dan ben je dus absoluut niet van plan om die QR-codes af te schaffen. Want dat wil het kabinet zo graag, beweren ze. Geloof ze niet. Waarom anders die miljoenen? Het is bedrog.’

Voor journalist Annelies Strikkers is het nieuws ‘een worst die wordt voorgehouden.’ Voor miljoenen mensen ‘zonder groen vinkje’ zal er niks veranderen, schrijft ze op hetzelfde medium.

Het werd hierboven al even genoemd: de aankomende lokale verkiezingen. Strikkers noemt het een worst. Brent Hadderingh spreekt (oneerbiedig) van ‘stemvee’ dat ‘we weer snel wat pleziertjes moeten gunnen.’ Ook de lijsttrekker voor FvD in Almere, is ervan overtuigd dat het kabinet van plan is de coronaps te houden: ‘Ohja, en we houden het QR-systeem.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.