Zo werkt de Media Matrix (video)

Zo werkt de Media Matrix (video)

“Ik voel me ontzettend schuldig,” aldus Chamath Palihapitiya. De internetdesigner maakte Facebook groot in diens beginjaren. Hij zag hoe hij een monster creëerde dat “de samenleving kapot maakte.”

We amuseren ons dood,’ schreef Neil Postman in de jaren ’80. Hij had het gemunt op de televisie. Tegenwoordig zijn de ogen gericht op Big Tech. De oplossing is echter niet ‘delete social media!‘ zoals techfilosoof Jaron Lanier propageert. Wie wil weten hoe ‘het monster’ van “korte termijn dopamine-feedback loops” verslagen kan worden, kan beginnen bij Facebook en andere social media. Uiteindelijk echter is dat niet genoeg. Wie echt wil begrijpen hoe ons leven bepaald wordt door media, zal de geschiedenis in moeten duiken.

Inzicht

James Corbett maakte de Media Matrix-serie, voor iedereen beschikbaar. Van God naar Gutenberg en van Marshall McLuhan tot de Metaverse en van radio tot Rothschildt. Iedereen wordt geprogrammeerd en gemanipuleerd, van de hoger op/afgeleiden tot de peuter in de ballenbak.

Informeer je, dat is de eerste stap. Denk maar niet dat we vervolgens een, twee, drie van het probleem van ‘de’ media afkomen. Het houdt ons in zijn greep, het verleidt ons, het zit ingebakken in ons leven. Hou daarom eerst een dagboek bij, zegt Corbett. Kijk goed hoeveel uren per dag je besteedt aan nieuws, entertainment en op mediaplatforms. Inzicht in jezelf en inzicht in technologie kan zorgen voor meer vrijheid en grip op de wereld.

Via onderstaande link komt men vanzelf bij de drie delen van The Media Matrix. Naast de serie biedt Corbett overigens ook een (online) cursus Media aan voor degenen die nog dieper in de materie willen duiken. Hun vragen komen overigens via een Q&A sessie weer terug, en is voor iedereen toegankelijk.

The Media Matrix

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.