Zweeds ’topziekenhuis’ beschadigt kinderen met hormoonbehandeling

Zweeds ’topziekenhuis’ beschadigt kinderen met hormoonbehandeling

Kinderen met genderdysforie die in het Karolinska University Hospital worden behandeld, ervaren hevige bijwerkingen door hormoonblokkers, aldus een nieuw rapport van Sveriges Television. De bijwerkingen impliceren naar verluid leverbeschadigingen, verminderde botdichtheid en een algemene verslechtering van de mentale toestand. Zo zijn er ook kinderen die zelfs suïcidale tendensen ervaren. De behandeling met de hormoonblokkers zou twee jaar beslaan, maar volgens het rapport schijnt één op de vijf kinderen in de ’trans-zorg’ al meer dan drie jaar deze hormoonblokkers te hebben gebruikt.

De behandeling werd eerder als volledig omkeerbaar gezien, maar die beoordeling is de afgelopen jaren veranderd.

Een kind, Leo, was op 11-jarige leeftijd begonnen met een hormoonbehandeling in het ziekenhuis. Bijna vijf jaar later is bij Leo osteoporose vastgesteld en hebben artsen merkwaardige veranderingen in zijn wervels geregistreerd. Ook zijn groei wordt ernstig belemmerd.

Een ander voorbeeld is een 11-jarig meisje dat tevens schade opliep aan haar skelet en stopte met groeien. Volgens het rapport leed dit kind, dat in haar transitie naar ‘een jongen’ zat, aan “constante pijn”. Dit laatste heeft zelfs tot een zelfmoordpoging geleid.

“We dragen uiteraard verantwoordelijkheid voor de schade die is veroorzaakt door een behandeling bij ons”, zegt Svante Norgren, hoofd van het Astrid Lindgren kinderziekenhuis in het Karolinska Universitair Ziekenhuis, aan de Riksdag.

Het ziekenhuis gaf in een reactie op het rapport aan niet te weten dat de kinderen deze bijwerkingen ervoeren door hun behandeling. “We zijn twee verschillende eenheden. Het kinderziekenhuis zorgt voor het pediatrische deel – het onderzoek en de psychiatrische follow-up worden door het KID-team uitgevoerd (Gender Identity Investigations of Children and Adolescents)”, zei Norgren. Wat de consequenties voor het ziekenhuis zijn en wat de zogenaamde ‘verantwoordelijkheid’ betekent is nog onduidelijk.

Zweden staat bekend om zijn liberale LHBT-wetten en zal binnenkort een nieuwe wet aannemen die kinderen vanaf 12 jaar in staat stelt om gender-transitie aan te vragen.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.