Zweedse kunstenaar die Profeet Mohammed als hond afbeeldde dood door ‘verkeersongeluk’

Zweedse kunstenaar die Profeet Mohammed als hond afbeeldde dood door ‘verkeersongeluk’

De omstreden Zweedse kunstenaar Lars Vilks was onderweg in een politie-auto in burger wanneer dit voertuig in de buurt van de stad Markaryd in botsing kwam met een vrachtwagen. Lokale media zeggen dat de 75-jarige auteur en cartoonist samen met de twee inzittende politieagenten ter plaatse om het leven kwam. Beide voertuigen vlogen na dit ongeval in brand en nog onduidelijk is hoe de botsing is ontstaan. De vrachtwagenchauffeur zou zijn afgevoerd naar het ziekenhuis en verhoord zijn.

Vilks publiceerde zijn karikatuur van de Profeet Mohammed in 2007 en maakt sindsdien gebruik van politiediensten ter bescherming van zijn veiligheid. Al Qaeda loonde kort na de publicatie 100.000 dollar (ongeveer 86.000 euro) uit voor zijn hoofd en zijn huis is kort hierna in brand gestoken. Ook overleefde hij in 2015 een schietincident tijdens een ‘free speech’ evenement in Denemarken. Hoewel een andere aanwezige, een Deense filmregisseur, om het leven kwam, werd er destijds vanuit gegaan dan Vilks het doelwit van de aanval was. De dader werd in een vuurgevecht met de politie gedood. Later dat jaar ontving Vilks de Sappho Award van de Deense Free Press Society, een prijs voor moed.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.