Zwitsers hoofd veiligheid en justitie: ‘Opstand en plundering mogelijk’

Zwitsers hoofd veiligheid en justitie: ‘Opstand en plundering mogelijk’

De traditionele rust en stabiliteit in Zwitserland is binnenkort mogelijk voorbij. Dat vreest Freddy Fassler, hoofd veiligheid en justitie van het Zwitserse kanton Sankt Gallen. ‘Wanneer de verwarming het niet meer doet, het elektronisch betaalverkeer plat ligt en het donker is op straat, is het voor te stellen dat de inwoners in opstand komen of gaan plunderen.’

In een interview met het Zwitserse medium Blick laat Fassler weten dat het veiligheidsvraagstuk rondom eventuele blackouts, energieverboden (denk aan een verbod op sauna’s), stroomquota en energietekorten onvoldoende aandacht krijgt. Dat is volgens hem spelen met vuur.

Contant

Het is volgens het hoofd van het veiligheidsdepartement van Sankt Gallen van het grootste belang dat ziekenhuizen, politie en andere overheidsdiensten kunnen blijven draaien in het geval van energienood. Daar kan volgens hem al de komende winter sprake van zijn. Fassler geeft aan dat zijn regio (de kantons hebben door de unieke staatsinrichting van het land flink meer bevoegdheden dan de provincies in Nederland, red.) al contant geld heeft klaarliggen voor het geval mensen geen geld meer kunnen opnemen bij het pinapparaat.

Aangifte

Blick lijkt mee te gaan met het betoog voor ‘Law and Order’ van Fassler, en uit het artikel blijkt ook geen verbazing over het aanleggen van een (klein) noodrantsoen zoals hem voorstaat. Wel vreest de journalist een situatie waarbij burgers elkaar onderling aangeven. Omdat die spreekwoordelijke sauna bij de burgers tóch aanstaat. ‘Er zijn altijd mensen die in zo’n situatie transformeren in assistent-sheriffs of misschien een oude rekening hebben openstaan met hun buurman,’ reageert Fassler. Volgens hem is dat vooral een neveneffect dat voor lief moet worden genomen: ‘Als er een redelijke  klacht binnenkomt, moet de politie optreden.’

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.