Clingendael Instituut en Montesquieu Instituut stellen vast dat democratie wordt omgelegd

Clingendael Instituut en Montesquieu Instituut stellen vast dat democratie wordt omgelegd

Clingendael Instituut en Montesquieu Instituut stellen vast dat democratie wordt omgelegd… al verwoordden ze het uiteraard anders. Het gaat immers om twee instanties met aanzien wanneer het gaat om democratie, diplomatie en internationale betrekkingen. Het is Twan Houben die spreekt van ‘het omleggen van de democratie,’ en dat ‘blijkt – zo hebben velen het ook ervaren – vooral in gang te zijn gezet sinds het begin van de pandemie.’

De bedrijfsstrateeg plaatste onderstaand stuk op LinkedIn om die claim te onderbouwen.

Er komt steeds meer academisch bewijs vrij dat de democratie in de EU en in Nederland structureel om zeep wordt geholpen. Die bewijzen komen van twee (vroeger) zeer gerespecteerde instituten; Het Clingendael Instituut en het Montesquieu Instituut. Zie hun websites over dit onderwerp.

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa. Uit haar recente analyses blijkt dat ons parlement steeds vaker NIET tijdig, onvolledig of te laat geïnformeerd wordt door de re

gering m.b.t. zaken waar zij een controlerende taak heeft. Logisch dat een Tweede Kamer minder effectief is, als zij niet goed geïnformeerd wordt. Net als bij een Raad van Commissarissen die niet door de directie goed wordt bijgepraat.

Over het disfunctioneren van de democratie in de EU concludeert het Montesquieu instituut dat daar hetzelfde gebeurt als in de NL politiek; de EU regering – onder voorzitterschap van Von der Leyen – informeert het Europees Parlement te weinig, te laat, of niet. Bij het tot stand komen van veel nieuwe wetgeving wordt het Europarlement gepasseerd met als reden dat er geen tijd was om te overleggen met het parlement. Desbetreffend dossier had een spoedeisend karakter waardoor is volstaan met alleen de staatshoofden vanuit de Europese Commissie te consulteren. Zie dit artikel.

Het omleggen van de democratie blijkt – zo hebben velen het ook ervaren – vooral in gang te zijn gezet sinds het begin van de pandemie. Die pandemie is voorbij, maar de toon is gezet. Ondertussen lezen we dat politici toenemend worden bedreigd door “extreem rechts”, terwijl Europa en Nederland afglijden naar een steeds sterker autoritair geleide samenleving. Je kunt je afvragen waar de grootste bedreiging zit.

Ik vind deze ontwikkeling bijzonder ernstig. Zeker omdat er niet over wordt geschreven in de reguliere media. Om die reden heb ik Nieuwsuur een verzoek gestuurd hier naar te kijken met daarbij vermelding naar de betreffende onderzoeken van beide instituten. Ben benieuwd of – en wat – ze er bij de NOS mee gaan doen.

Veel Nederlanders en Europeanen zitten niet te wachten op een Europese USSR 2.0.

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.