Huiskrekels vanaf morgen toegestaan ​​als voedingsmiddel in EU

Huiskrekels vanaf morgen toegestaan ​​als voedingsmiddel in EU

Gedeeltelijk ontvette en verpoederde huiskrekels zullen vanaf 24 januari officieel hun weg vinden naar de tafels van EU-burgers. Dit komt dankzij een uitspraak van de Europese Commissie eerder deze maand.

Volgens het besluit, waarin het wetenschappelijk advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid werd geciteerd, is het additief ‘veilig’ te gebruiken in een hele reeks producten, inclusief maar niet beperkt tot mueslirepen, koekjes, pizza, producten op basis van pasta en weipoeder.

In augustus 2021 concludeerde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid dat “bevroren en gedroogde formuleringen van huiskrekels” “veilig zijn onder de voorgestelde toepassingen en gebruiksniveaus”. De functionarissen merkten echter op dat de insecten bij sommige consumenten allergische reacties kunnen veroorzaken.

Volgens de EU-regelgeving moeten volwassen krekels eerst een vastenperiode van 24 uur ondergaan, zodat ze “hun darminhoud weggooien”. Daarna worden de insecten ingevroren, gewassen, thermisch verwerkt, de olie eruit gehaald en vermalen tot poeder.

Alle voedingsmiddelen die dit nieuwe additief bevatten, moeten “passende” etiketten dragen.

Naast krekels keurde de Europese Commissie eerder deze maand ook de larven van de Alphitobius diaperinus, beter bekend als de kleine meelworm, goed voor menselijke consumptie.

Voorstanders houden vol dat insecten een belangrijke bron van dierlijke eiwitten kunnen worden en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van de mensheid verkleinen. Ook als argument wordt gebruikt dat insectenkwekerijen veel milieuvriendelijker zou zijn dan traditionele veeteelt. Insecten worden daarnaast aangeprezen als een betaalbaarder ‘alternatief’ voor vlees..

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties
Kruip aan de bar en klets mee over dit artikel.

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.