Ad Verbrugge interviewt Jan Willem Bruins; De staat van het onderwijs 5

“Slechts de helft van het personeel geeft les en als kenniscultuur niet meer leidend is krijg je kwaliteitsproblemen”

 
maxresdefault
InHolland was ca. 10 jaar geleden negatief in het nieuws in verband met diplomafraude en ondermaats onderwijs. De enorme publiciteit die daaruit voortkwam heeft binnen onderwijsinstellingen en de politiek tot een shockgolf geleid en de problemen landelijk zichtbaar gemaakt.
Die gebeurtenissen waren achteraf gezien een exponent van wat zich ook in de samenleving afspeelde. Andere ideeën over onderwijs, zoals: nieuwe leertheorieën en competentiegericht onderwijs drongen zich op. Onderwijskundige veranderingen waarbij de kenniscultuur verder onder druk kwam te staan. Bruins stelt: als een kenniscultuur niet meer leidend is in het hoger onderwijs dan krijg je kwaliteitsproblemen. Als een inwijding in een hogere cultuur geen ijkpunt meer is in het hogere onderwijs, ontstaat een cultuur van vermijding van wat “moeilijk” is.
Het gesprek gaat uitgebreid in op InHolland als voorbeeld van de drieslag: onnodige schaalvergroting, te weinig geld voor het primair proces en de relativering van het belang van kennis. Een trend die zich voordeed in het hele hbo.
Beerenschot onderzocht de groeiende overhead bij veel grote organisaties en toonde aan dat er bedrijfseconomisch gezien geen goede redenen zijn voor schaalvergroting. Scholen die ca. 200 personeelsleden blijken bovendien schaalnadelen te hebben bij verdere groei. Een school met 25.000 studenten is nu eenmaal complex te organiseren. Bovendien gaan er op deze schaal extra kosten naar het bouwen, beschermen en vermarkten van het merk. Het is vooral een gemankeerde bedrijfseconomische manier van het kijken naar het hoger onderwijs. De argumenten en motieven om te groeien waren niet geldig.

Voel de urgentie en doneer Café Weltschmerz! NL23 TRIO 0390 4379 13


Podcast

Logo
Ons nieuws en interviews worden mogelijk gemaakt door onze leden. Help ons mee en word ook lid!
Word stamgast
Al vanaf €10 p/m
Reacties

Lees onze huisregels ook even. Wilt u ook meediscussiëren maar bent u nog geen lid? Meld u dan hier aan en geniet van alle voordelen.

Abonneer
Laat het weten als er
De nieuwsbrief met nieuws dat je nergens anders leest.